Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Severica, recunoscătoare Norvegiei: „Mamă, de aici îmi întrețin copiii. Fac 50 de coroane pe zi“ (VIDEO)
WhatsApp
Severica, o româncă din județul Olt, aflată de șapte ani în Norvegia, se arată foarte recunoscătoare acestei națiuni: „Dacă nu era țara asta, mamă, vedeai mulți morți de foame acasă. De aici îmi întrețin copiii. Fac 50 de coroane pe zi“, a mărturisit ea unui conațional care a venit să cunoască orașul Oslo.
Severica, recunoscătoare Norvegiei: „Mamă, de aici îmi întrețin copiii. Fac 50 de coroane pe zi“ (VIDEO)

Cătălin Stănciulescu, devenit celebru pentru vloggurile sale din destinaţii exotice din întreaga lume postate pe contul său de Youtube, Backpackyourlife, povesteşte toate experienţele prin care trece.

Într-una dintre opririle sale, în Norvegia, a dat peste mai multe românce care se ocupă cu cerșetoria pe străzile din Oslo. Severica este una dintre ele.

Femeia spune, foarte deschis, într-un vlog postat de Cătălin Stănciulescu, că este recunoscătoare acestei țări. „Sunt foarte buni. Nu sunt mafioți, cum e în România. Dacă nu era țara asta, mamă, vedeai mulți morți de foame acasă. Sunt 'pe ea' de 7 ani. De aici trăiesc, de aici îmi întrețin copiii“, mărturisește ea.

Severica, recunoscătoare Norvegiei: „De aici îmi întrețin copiii“

 

„Fac strictul necesar, ca să trăiesc. 50 de coroane pe zi. Dar sunt mulțumită cu bănișorii ăștia. Norvegienii ajută. Cu bănișori, cu mâncărică... Dar nu stăm mai mult de trei luni, nu ne lasă. (...) Ne culcăm pe străzi, sub poduri. Sunt și biserici, unde dormim gratis, dar e tombolă. Dacă prinzi loc...“, mai spune Severica. 

Ea este nostalgică și după epoca lui Ceaușescu. „Era foarte bine dacă munceam la global. la CAP. Aș vrea să se întoarcă timpul ăla dinainte. Era foarte bine, civilizat. Te lua din pușcărie te băga la servici. Aveai banul tău, cât de cât nu mureai“.

 

Cerșetorii români sunt însă împrăștiați prin toată Europa.  Unii, chiar și prin exemple pozitive. De exemplu, recent, doi cerșetori români din Italia, au ajuns să facă muncă voluntară în fața unui spital din Lombardia. 

Doi români care cerșeau pe stradă au făcut curat în jurul unui spital. "Suntem mândri de ei"

 

De câteva luni, în zona din fața Mater Salutis, doi tineri români adună gunoaie, în special măști sanitare, care de prea multe ori sunt aruncate pe jos în loc să fie aruncate în coșurile de gunoi de către cei care vizitează spitalul.

În fața degradării provocate de aceștia, Asociația Tribunalul pentru Drepturile Pacienților și Persoanelor Vârstnice (Tdma) din Legnago a decis să facă din necesitate o virtute, "înrolând" doi tineri români, de 35 și 33 de ani, pentru a face curățenie în zonă. Aceștia obișnuiau să cerșească la intrările în spital sau în cele mai aglomerate locuri din oraș.

Astfel, inițiativa reduce numărul gunoaielor abandonate la spital și îi ajută pe oamenii care altfel ar fi ocupați doar cu cerșitul de la trecători să aibă o activitate.

Echipați cu o vestă portocalie, clești și mănuși, cei doi români au fost astfel angajați de asociația prezidată de Roberto Venditti pentru a curăța spațiile exterioare ale Spitalului „Mater Salutis” din Legnano (Lombardia): "Aceste două persoane s-au dovedit a fi foarte binevoitoare și muncitoare și suntem mândri de ele pentru că am reușit două lucruri: să curățăm exteriorul spitalului și să sprijinim două persoane care trăiesc cu greu“, spune reprezentanții spitalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel