Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se termină povestea! SUA reconfirmă că are nevoie de România și trimite Bulgariei aeronavele F-16 Block 70 destinate Turciei
WhatsApp
În condiţiile în care Turcia îşi joacă cunoscutul rol duplicitar, SUA contează pe trei ţări pentru a-şi menţine prezenţa la Marea Neagră. Acestea sunt România, Bulgaria şi Grecia.

În condiţiile în care Turcia îşi joacă cunoscutul rol duplicitar, SUA contează pe trei ţări pentru a-şi menţine prezenţa la Marea Neagră. Acestea sunt România, Bulgaria şi Grecia, potrivit Pentapostagma, titrează Rador.

"Bulgaria va decide până la data de 1 noiembrie cu privire la oferta SUA de livrare a încă 8 aeronave de luptă F-16", este titlul unui articol publicat de seenews.com ale cărui informaţii principale sunt următoarele:

"Bulgaria a primit o ofertă pentru livrarea unui al doilea lot de opt avioane de luptă F-16 de către SUA şi trebuie să decidă până la 1 noiembrie dacă o acceptă, a declarat ministrul apărării, Dragomir Zakov, citat de agenţia de ştiri BTA. Valoarea noii oferte este similară cu cea a primei oferte, făcute în 2019, care a inclus achiziţia a opt avioane de luptă F-16 Block 70 cu echipamentele aferente, însă nouă ofertă prezintă un set mai mare de capabilităţi, a spus Zakov, potrivit BTA, în urma unei audieri în faţa comisiei parlamentare pentru buget.

 

SUA reconfirmă că are nevoie de România 

 

În luna aprilie, Agenţia de Cooperare pentru Securitate în domeniul Apărării din SUA (DFCA) a declarat că Departamentul de Stat a aprobat potenţiala vânzare către Bulgaria a patru avioane de luptă F-16 C Block 70 şi a patru avioane de luptă F-16 D Block 70, împreună cu echipamentele aferente, la un preţ estimativ de 1,673 miliarde de dolari (1,63 miliarde de euro).

Noua ofertă permite ca plata să se efectueze în rate, a spus Zakov, adăugând că se preconizează ca primele F-16 din primul lot să fie livrate în primul trimestru al anului 2025.

În 2019, Bulgaria a plătit în total 1,2 miliarde de dolari pentru primul său contract privind achiziţionarea a opt avioane de luptă F-16 Block 70 de la SUA. Bulgaria ar urma să aibă o escadrilă completă de aeronave F-16 Block 70 până în 2027 sau cel târziu până în 2028, a spus Zakov, potrivit BTA.

Unii aşteaptă avioanele F-16, dar, în final, le primesc alţii...

 

Este vorba despre Turcia, care nu pare să-şi bage minţile în cap după ce a fost exclusă din programul aeronavelor F-35, ca urmare a achiziţionării sistemului rusesc de rachete S-400 şi continuă în mod deschis politica externă duplicitară şi oportunistă faţă de SUA şi Occident.

Pe de o parte, se roagă de SUA să îi dea 40 de noi F-16 Block 70 şi 80 de kit-uri pentru a moderniza tot atâtea avioane de luptă F-16 din cadrul forţelor sale aeriene, iar pe de altă parte, negociază direct cu Rusia şi Iranul, inamici ai SUA-NATO-UE-Israel, cu privire la o serie de probleme internaţionale în Orientul Mijlociu, Mediterana de Sud-Est şi Africa de Nord.

Noua arhitectură de securitate SUA-NATO, în urma invaziei ruse în Ucraina şi a continuării războiului din această ţară, include o întărire şi mai mare a forţelor Alianţei şi creşterea puterii de descurajare pentru statele sale membre. În acest context, Bulgaria joacă un rol important pentru SUA, pentru că este o ţară la Marea Neagră şi, împreună cu România, sunt ţări aliate loiale în regiune.

Operaţiunile militare continue ale ruşilor în Ucraina duc la concluzia că este foarte posibil ca Putin să nu se limiteze la ocuparea completă a teritoriilor din Donbas, ci să se extindă şi în direcţia Odesei prin ocuparea acesteia. O astfel de evoluţie ar fi extrem de negativă, pe de o parte, pentru Ucraina, care s-ar transforma într-un stat continental, fără ieşire la Marea Neagră, şi, pe de altă parte, pentru NATO, care ar vedea flota rusă consolidându-şi puterea la Marea Neagră.

 

SUA trimite Bulgariei aeronavele F-16 Block 70 destinate Turciei 

 

În condiţiile în care Turcia îşi joacă cunoscutul rol duplicitar, SUA contează pe trei ţări pentru a-şi menţine prezenţa la Marea Neagră. Acestea sunt România, Bulgaria şi Grecia. Primele două vor reprezenta, după încheierea războiului din Ucraina, avanposturile americane la Marea Neagră şi, de aceea, ar trebui să-şi sporească forţele aeriene.

În acest context se plasează vânzarea aeronavelor americane F-16 BLOCK 70 către Bulgaria, iar consolidarea militară a acestei ţări, bine gândită de către SUA, serveşte intereselor greceşti, cu o posibilă încheiere pe viitor a unui pact de cooperare militară şi reciprocitate între cele două ţări.

Grecia, pe de altă parte, prin porturile Alexandroupolis, în primul rând, şi Kavala şi Salonic, în al doilea rând, precum şi prin coridoarele rutiere şi feroviare verticale care duc spre Bulgaria şi România, constituie un pilon stabil şi de încredere al Alianţei pe flancul sudic. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care coridorul Souda - Marea Egee - Alexandroupolis trebuie păstrat în siguranţă, departe de vederile şi revendicările agresive ale lui Erdogan.

În încheiere, subliniem că estimarea noastră este că SUA nu vor da în cele din urmă aeronave F-16 turcilor sau, dacă o vor face, vor tergiversa prin livrări treptate, astfel încât aviaţia militară greacă să aibă supremaţia în Marea Egee, făcând prohibitivă orice punere în aplicare a numeroaselor planuri turceşti de a ocupa insule greceşti din Marea Egee.

Articol de Panagiotis Nastos, colonel în rezervă, membru al Institutului Elen de Studii Strategice

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel