Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
S-a dat alarma în Italia! Vulcanul Stromboli a erupt din nou: „Un zgomot puternic şi imediat o coloană uriaşă de cenuşă”
WhatsApp
S-a dat alarma în Italia! Vulcanul Stromboli de pe insula italiană cu același nume a erupt. Imaginile cu acesta circulă pe rețelele de socializare. Până acum nu au fost victime și nu au fost raportate pagube semnificative. Locuitorii insulei spun că au auzit un zgomot puternic şi imediat după aceea o coloană uriaşă de cenuşă s-a ridicat spre cer. 

În cursul zilei de ieri a fost semnalat mai întâi un cutremur, iar puțin mai târziu s-ar fi auzit o explozie puternică și era mult fum. Fumul poate fi văzut clar din insulele din jur. În plus, ar fi fost observate fluxuri piroclastice și, eventual, chiar lavă. Erupția a fost confirmată de Institutul Italian de Geofizie și Vulcanologie și agenția italiană de știri ANSA. Guvernul local a emis o avertizare de tsunami, potrivit ANSA, ar fi un val de un metru și jumătate înălțime.

 

Italia este adesea scena erupțiilor vulcanice, deoarece țara se află între plăcile eurasiatice și africane. Muntele Etna, din Sicilia, a erupt în februarie 2022. 

Una dintre cele mai faimoase erupții vulcanice din Italia actuală a fost cea de pe Muntele Vezuviu din anul 79 d.Hr., care a îngropat orașele romane Pompei și Herculaneum sub un strat gros de cenușă.

 

Vezi și 

 

Stromboli şi Etna au erupt în aceeaşi zi

 

Vulcanul Etna a erupt pe 19 mai 2021, când s-au înregistrat scurgeri de lavă, la fel ca şi vulcanul Stromboli, de pe insula italiană cu acelaşi nume, care a înregistrat o intensificare a activităţii, cu expulzarea unor nori mari de cenuşă şi pietre, a informat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează EFE şi DPA.

Etna a fost primul vulcan care s-a activat, cu o explozie urmată de scurgeri de lavă pe versantul de sud-est, transmite DPA.

Vulcanul Stromboli a început să erupă în cursul după-amiezii. "Activitatea explozivă în zona craterului de nord s-a produs la ora locală 14:51 (12:51 GMT), cu un flux piroclastic care a a ajuns pe linia de coastă şi se îndreaptă spre mare pe o distanţă de peste un kilometru", se arată într-un comunicat. Erupţia a generat şi un nor de cenuşă de 1,5 sau 2 kilometri deasupra nivelului mării, conform EFE.

În ultimele zile, vulcanul Stromboli a înregistrat o activitate intensă care a fost monitorizată de INGV şi de Protecţia Civilă pentru a garanta securitatea celor aproape 500 de persoane care locuiesc pe această insulă, aflată în nordul Siciliei.

Marco Giorgianni, primarul din Lipari, care depinde de insula Stromboli, a declarat televiziunii publice că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale şi că situaţia este sub control.

Citește continuarea AICI...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel