Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia exportă în Turcia cereale furate din Ucraina
WhatsApp
Rusia exportă în Turcia cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei din Ucraina, relevă o anchetă realizată de un grup de jurnalişti de investigaţie ucraineni de la programul audiovizual Shemî, produs de Radio Free Europe, informează marţi EFE.

Ancheta lor, publicată de Ukrainska Pravda, arată că nu prea au fost respectate asigurările autorităţilor turce de a se abţine să cumpere cereale ucrainene furate de Rusia din teritoriile ucrainene ocupate.

Potrivit anchetei, 'agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea (peninsula ocupată de ruşi în 2014) către porturile turceşti', într-un proces sistematic ce este documentat prin imagini din satelit.

Ca parte a acestei investigaţii sunt date publicităţii fotografii ale unor documente care însoţesc transporturile de cereale, pe care Turcia le importă în cantităţi mari. Conform documentelor, locul de origine al produselor transportate este 'Crimeea, Rusia', notează Ukrainska Pravda.

Grânele sunt încărcate de la terminalul Avlita, din portul Sevastopol din Crimeea, după ce sunt aduse aici din teritoriile ocupate de forţele militare ale Rusiei, cum ar fi regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei).

Folosind ca exemplu două nave - una rusă, alta siriană - pe care le-au monitorizat, jurnaliştii de la Shemî arată cum navele-cargo au intrat cu regularitate în portul Sevastopol, aflat sub sancţiuni occidentale, unde erau încărcate cu cereale la terminalul Avlita, iar apoi ajungeau în Turcia, unde erau descărcate.

Navele îşi opriseră radarele atunci când ajungeau în portul din Crimeea, astfel încât să nu poată fi urmărite prin sistemele de monitorizare ale altor nave, cum ar fi Marine Traffic sau Equasis.

Cu toate acestea, ele nu îşi puteau 'ascunde ' şederea şi încărcarea lor la terminalul Avlita de sateliţi, relevă ancheta publicată de Ukrainska Pravda.

'Una dintre aceste nave este Mihail Nenaşev, care navighează sub pavilion rusesc. Jurnaliştii prezintă dovezi ce arată că acest cargo a efectuat trei deplasări din portul Sevastopol până într-un port din Turcia', conform publicaţiei ucrainene.

Un alt cargo urmărit de Shemî este nava siriană Finikia. La 20 aprilie, aceasta a apărut în imagini din satelit la terminalul Avlita.

Această navă a reapărut pe radare la 21 aprilie, deja ieşind în mare cu un transport la bord. La 29 aprilie, ea a acostat în portul Nemrut, din Turcia, unde a descărcat cerealele, se menţionează în aceeaşi investigaţie.

Citește mai departe: Ucraina anunţă că şi-a arborat din nou drapelul în Insula Şerpilor

 

Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută, relatează Reuters.

"Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor - n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei", a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.

Unii analişti au spus că retragerea Rusiei din Insula Şerpilor, situată în largul coastei de sud-vest a Ucrainei, ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene.

Însă un diplomat străin de la Kiev a declarat pentru Reuters că încă nu este suficient pentru a permite tranzitul sigur al cerealelor ucrainene.

"Este nevoie de o deminare, iar Rusia are în continuare capacităţi (nave militare, sisteme de apărare de coastă şi superioritate aeriană) care să îi permită să blocheze căile navigabile", a adăugat el.

Pentru a-şi debloca porturile ca să transporte cereale, Ucraina va avea nevoie de sprijinul aliaţilor, dar şi ca Turcia să joace un rol cheie, a mai spus diplomatul.

Rusia a anunţat joi că s-a retras din Insula Şerpilor ca "gest de bunăvoinţă" pentru a arăta că nu obstrucţionează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar pentru a permite transportul de cereale dinspre Ucraina.

Ucraina a spus, în schimb, că a alungat forţele ruse după un atac cu artilerie şi rachete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel