Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românul care a terorizat California: Andrei, regele fraudei prin skimming, a furat peste 580.000 de dolari de la familii sărace
WhatsApp
Un român a devenit cunoscut în toată California după ce a orchestrat un furt masiv, în valoare de sute de mii de dolari, de la familii vulnerabile, care trăiesc din ajutoare sociale. 
Românul care a terorizat California: Andrei, regele fraudei prin skimming, a furat peste 580.000 de dolari de la familii sărace / Sursa foto: freepik.com

Andrei Bogdan Arteni, originar din București, România, a fost pus sub acuzare oficială de către instanță în luna septembrie, pentru furtul a peste 580.000 de dolari din beneficiile oferite de statul american familiilor cu venituri mici. Potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Justiție, Arteni și complicii săi au desfășurat o schemă elaborată de fraudă între octombrie 2023 și martie 2024.

 

Skimming-ul: metoda prin care au fost compromise mii de carduri

 

Modul de operare al grupului infracțional era bazat pe utilizarea dispozitivelor de tip skimming, pe care le instalau pe cititoarele de carduri din magazine mari și supermarketuri situate în zone cu un număr ridicat de asistați social. Cardurile utilizate de acești oameni pentru a primi ajutoarele de la stat au fost compromise, astfel încât datele lor erau colectate și folosite ulterior pentru a crea carduri false.

Potrivit unui raport al FBI, dispozitivele de skimming captează datele cardului, inclusiv informațiile despre PIN, permițând escrocilor să transfere informațiile pe alte carduri și să retragă bani.

După obținerea acestor date, românul și complicii săi ar fi creat carduri false, folosindu-le pentru a retrage ilegal peste 580.000 de dolari din conturile victimelor. Sumele retrase au fost colectate din diferite locații din California, iar operațiunea a fost extinsă la nivel național. Potrivit procurorilor, schema elaborată a dus la un impact financiar devastator pentru multe dintre familiile afectate, care depindeau în mare parte de acești bani pentru a-și asigura nevoile de bază.

 

Arestat în California, cu numerar și bijuterii confiscate

 

Andrei Bogdan Arteni a fost arestat pe 8 septembrie 2024 în Santa Ana, California, iar autoritățile au început rapid perchezițiile în mai multe locații asociate cu activitățile sale ilegale. Două unități de depozitare din National City și Newport Beach, închiriate de Arteni și complicii săi sub identități false, au fost verificate de către poliție, descoperindu-se dispozitive de skimming, bijuterii valoroase și peste 550.000 de dolari în numerar.

Banii erau ascunși în diverse aparate de uz casnic, iar această sumă reprezenta doar o parte din câștigurile ilicite obținute prin fraudele comise.

Ancheta autorităților americane a fost susținută și de către autoritățile române, care au emis la rândul lor mandate de percheziție pentru zece locuințe din România. În urma acestor operațiuni, s-a pus sub sechestru o proprietate din Iași și una din Podu Iloaiei, iar autoritățile au confiscat peste 190.000 de dolari și 200.000 de euro în numerar.

 

Colaborare internațională între autoritățile din SUA și România

 

Departamentul de Justiție și Serviciul Secret al SUA, în colaborare cu alte agenții, au investigat peste 1.400 de terminale POS, bancomate și pompe de benzină pentru a descoperi dispozitivele de skimming instalate de gruparea lui Arteni. Deși au fost recuperate doar trei dispozitive, anchetatorii consideră că amploarea fraudei este mult mai mare. Experții estimează că, anual, în Statele Unite, peste 1 miliard de dolari sunt furați prin astfel de metode de skimming, o problemă din ce în ce mai acută pentru economia americană.

Românul este acum în arest preventiv și va fi prezentat în fața unui tribunal federal din San Diego pentru a fi audiat. Riscul ca el și complicii săi să primească pedepse aspre este mare, având în vedere gravitatea faptelor comise și impactul asupra victimelor. Ancheta este încă în desfășurare, iar autoritățile încearcă să recupereze cât mai multe dintre sumele furate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel