Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din străinătate se mobilizează pentru a-i ajuta pe copiii nevoiași din România să rămână la școală. Burdușa: "STOP abandonului școlar!"
WhatsApp
Ovidiu Burdușa face un apel la solidaritate pentru combaterea abandonului școlar. El spune că educația trebuie să fie o prioritate, iar românii din diaspora pot face un mic gest pentru a-i ajuta pe copiii nevoiași din România. 

Ovidiu Burdușa, fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și actualmente stabilit în Italia, a lansat un apel, subliniind nevoia de susținere pentru copiii din mediile defavorizate. În mesajul postat pe contul său de Facebook, Burdușa atrage atenția asupra realităților dure cu care se confruntă multe familii din România, mai ales cele din mediul rural, în încercarea de a asigura copiilor lor accesul la educație.

"STOP abandonului școlar!!! 

În România astăzi a fost prima zi de școală!!!!

După aproape trei luni de vacanță, copii, părinți, învățători și profesori s-au pregătit de o nouă revedere și ca niciodată au fost încărcați de emoții, de o mare dorință de cunoaștere, de plăcerea de a crea și de a menține relații, de a dobândi noi experiențe!

Dar din păcate nu e totul lapte și miere!

Revenirea din vacanțe nu este ușoară și într-un fel nici ieftină pentru nimeni, mai ales pentru noi părinții care simțim că o să avem parte de un an plin de provocări multiple, de stres, dar și de multe griji financiare!

De la an la an, sunt mulți dintre noi care fac față cu greu costurilor tot mai ridicate la caiete, manuale școlare și multe alte lucruri necesare pentru un copil de școală. Educaţia, din punctul meu de vedere, este și va fi totdeauna o prioritate, iar noi, românii din Diaspora, cei care avem posibilitatea - poate mai mult decât alții - trebuie să ne implicăm și să avem ca țintă menținerea şi promovarea limbii române ca element identitar. Și ne referim în această situație la limba română corectă din punct de vedere gramatical.

Dacă un copil din Italia sau din Spania greșește uneori un dezacord sau conjugarea unui verb nu este grav, însă când un elev de clasa a VIII- a din România nu vorbește corect este destul de îngrijorător. Și mai ales acolo în țară, în special în zonele defavorizate, fără electricitate sau alimentare cu apă, unde încă se cară apa în găleți pentru a te spăla - există un număr foarte mare de copii care provin din familii sărace și care ar vrea să învețe, dar nu pot.

Școala este prea scumpă pentru ei sau mai bine spus pentru buzunarele părinților, care abia reușesc să pună pe masă o mâncare caldă celor mici. Exact acești copii au nevoie de susținerea noastră - a românilor din străinătate, din Italia, Spania, Franța, au nevoie de un simplu suport financiar pentru a-si achiziționa cele necesare pentru începerea unui an școlar", a scris Burdușa pe Facebook.

Achiziționarea rechizitelor e încă un lux pentru mulți români

 

Burdușa, aflat în diaspora de mulți ani, consideră că românii stabiliți în străinătate ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea educației celor rămași în țară și chiar menționează un proiect de succes derulat de o româncă. 

"Și de ce nu să începem cu ce este mai simplu: haideți să le trimitem - așa cum am făcut și noi - un ghiozdan cu rechizite și alte lucruri pentru toamnă. Noi am început cu 10 copilași.

Și voi puteți alege - 2 sau 3 sau 10, după posibilități.

Cu un gest mic, noi, românii din străinătate putem ajuta un copil sărac să studieze, să devină cineva, putem încet încet desființa abandonul școlar. Și vă asigur că există numeroși copii din mediul rural care vor să învețe, dar nu pot, deoarece trebuie să muncească de la vârste fragede pentru a-i ajuta pe părinți să întrețină familia. Acestor copilași, haideti să le oferim pentru început un ghiozdănel, pe urmă câte o carte de școală sau o hăinuță simplă!

Puținul nostru este esențial pentru ei!!!!

La final aș vrea să mulțumesc doamnei Silvia Vrinceanu și echipei de povestași pentru ajutorul dat dar și pentru sprijinul constant oferit în campaniile de caritate desfășurate în Țara Vrancei.

Sper să ne revedem curând în cadrul unui nou proiect!", mai scrie fostul șef al DRP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel