Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, pe harta țărilor vizate: Rusia amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala Zaporojie
WhatsApp
Ministerul Apărării din Rusia a publicat, joi, o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie. Pe lista țărilorafectate seregăsește și România.
România, pe harta țărilor vizate: Rusia amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala Zaporojie

În zona centralei au fost mai multe explozii în ultimele zile, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de provocări.

În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.  Specialiștii ruși din cadrul Ministerului Apărării acuză Kievul pentru acțiunile militare din zona centralei de la Zaporojie și amenință că „poate apărea o situație similară” cu cea de la Cernobîl.

Ministerul rus de Externe a transmis joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ''situaţii de urgenţă'' şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters, titrează Agerpres.

România, pe harta țărilor vizate

 

Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al MAE rus Ivan Neciaev a menţionat că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură ''de răspuns''. ''Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată'', a amintit oficialul rus.

''Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă'', a explicat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus a mai vorbit și despre consecințele catastrofale ale unei explozii la centrala de la Zaporojie: „O astfel de situație extraordinară va duce la o migrație în masă a populației și va avea consecințe mult mai catastrofale decât criza energetică care se apropie”, titrează Digi 24.

Rusia amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala Zaporojie

 

Generalul lui Putin a amintit și de consecințele exploziilor de la Cernobîl sau Fukushima. În primul caz au murit nu mai puțin de 4000 de oameni și peste 5,5 milioane de oameni au avut de suferit din cauza radiațiilor care au afectat 20 de țări europene. În cazul accidentului de la Fukushima, spune generalul rus, conform Ria Novosti, peste 500.000 de oameni au fost evacuați. 

Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia ''nu are nevoie'' să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept ''minciuni absolute''

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel