Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România în Schengen. Cancelarul Austriei, criticat pentru opoziţia faţă de aderarea României: „Ameninţă nucleul proiectului european: libertatea“
WhatsApp
Mai mulţi politicieni austrieci, atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul partidului conservator de guvernământ, au criticat, înaintea reuniunii de joi a Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE, poziţia ministrului de interne Gerhard Karner de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, transmite APA. 
parlamentul_european

O blocadă Schengen nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil şi nu are nimic de-a face în mod direct cu această problemă, a fost de părere Othmar Karas, membru al Partidului Poporului (OVP) şi vicepreşedinte al Parlamentului European, potrivit căruia amestecarea acestor două subiecte este 'iresponsabilă şi inexplicabilă'.

La rândul său, şeful delegaţiei Partidului Social-Democrat (SPO) austriac în Parlamentul European, Andreas Schieder, a criticat faptul că guvernul austriac şi-a adus aminte de problema migraţiei cu puţin timp înaintea reuniunii miniştrilor de interne ai statelor UE.

Fostul ministru de interne Karl Nehammer (actual cancelar, n.red.) şi succesorul său Gerhard Karner ar fi trebuit să aibă cu mult timp în urmă ceva mai bun de propus. 'Acum a pune un veto pe masă este doar dovada propriului eşec şi a incapacităţii guvernului federal austriac', a spus Schieder. El i-a reproşat cancelarului Nehammer că nu a acţionat mai ofensiv în faţa premierului ungar Viktor Orban şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic în problema migraţiei. Orban şi Vucic sunt, în cele din urmă, răspunzători în prezent pentru 'creşterea rutei balcanice' de migraţie, a adăugat el.

România în Schengen. Cancelarul Austriei, criticat pentru opoziţia faţă de aderarea României: „Ameninţă nucleul proiectului european: libertatea“

 

'Vetoul anunţat al Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen arată superficialitatea guvernului austriac şi ameninţă nucleul proiectului european: libertatea', a criticat şi preşedinta partidului NEOS, Beate Meinl-Reisinger, într-un comunicat emis miercuri, în care a cerut guvernului de la Viena să-şi retragă ameninţarea vetoului.

Nu este bine atunci când problemele migraţiei sunt confundate cu libertatea de mişcare pentru cetăţenii şi cetăţenele Europei, a subliniat, la rândul său, Iratxe Garcia Perez, lidera grupului social-democrat din Parlamentul European, într-o conferinţă de presă la Viena.

Întrucât, potrivit Comisiei Europene, Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc toate criteriile de aderare la Schengen, grupul social-democrat sprijină deplin această aderare, a declarat eurodeputata spaniolă, poteivit Agerpres.

Cancelarul Austriei, decizia finală cu privire la intrarea României în Schengen

 

Cancelarul Austriei a anunțat că se va opune, mâine la consiliul JAI, aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând o problemă de securitate. Toate eforturile diplomatice in ultimele ore nu au fost răsplătite, Austria își va menține poziția.

Karl Nehammer a susținut în continuare problema valului de migrație. „E o provocare de securitate. România și Bulgaria nu sunt în acest moment în Schengen. Miza este securitatea cetățenilor noștri. Trebuie să ajutăm România și Bulgaria cu problema migrației. Este nevoie pentru România de un plan pentru primăvară, avem nevoie de granițe eficiente, toți au nevoie de ajutor. Să ne bazăm pe fapte reale și să păstrăm emoțiile în afara discuției“, a afirmat cancelarul Austriei.

„Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară. (...) Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată“, a mai spus Nehammer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel