Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Români ținuți la coadă și controlați pe aeroport în Spania, deși suntem în Schengen aerian. Explicațiile MAE: "O decizie eronată"
WhatsApp
Pasagerii unui zbor Cluj-Napoca - Palma de Mallorca au fost supuși unui control de frontieră prelungit și neașteptat la sosirea pe Aeroportul din Palma de Mallorca, în ciuda faptului că România este parte din spațiul Schengen aerian începând cu 31 martie 2024. Incidentul a atras atenția autoritaților, care au și explicat ce s-a întâmplat. 

Pasagerii unui zbor Cluj - Palma de Mallorca, din data de 20 iunie, au fost reținuți la coada pentru controlul pașapoartelor, deși România este în spațiul Schengen aerian. Deși conform regulilor Schengen, ei nu ar fi trebuit să treacă printr-un astfel de control riguros, românii au fost nevoiți să se conformeze și să aștepte în rând. În plus, ei nu ar fi primit nicio explicație oficială.

Potrivit unui răspuns MAE trimis la solicitarea DCNews, românii au fost supuși controlului de frontieră la aterizarea în Regatul Spaniei din cauza unei "decizii eronate a companiei de management aeroportuar". 

"Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Consulatelor Generale de la Madrid și Barcelona, s-a autosesizat în urma apariției în mass-media a unor informații referitoare la pasagerii cursei aeriene pe ruta Cluj-Napoca – Palma de Mallorca din data de 20 iunie 2024, operată de o companie privată, care ar fi fost supuși controlului de frontieră la aterizarea în Regatul Spaniei și a întreprins demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile spaniole competente în vederea obținerii unor informații suplimentare referitoare la această situație.

Autoritățile din Regat au confirmat că nu există la acest moment o decizie a statului spaniol cu privire la reintroducerea controalelor la frontieră care ar putea justifica eventualele verificări ale curselor aeriene ce sosesc din alte state membre ale Spațiului Schengen. De asemenea, au subliniat că, odată cu aderarea României la acest spațiu, toate zborurile cu decolare din România sunt gestionate ca zboruri intra-Schengen și beneficiază de fluxurile operative destinate Schengen. 

Cu privire la situația la care faceți referire, autoritățile spaniole au precizat că aceasta a fost cauzată de o decizie eronată a companiei de management aeroportuar care a determinat rutarea cursei aeriene din România, în mod greșit, către un terminal non-Schengen, nefiind, sub nicio formă, rezultatul unei decizii a autorităților spaniole.

Totodată, au precizat că anomalia a fost sesizată imediat, fiind luate măsuri pentru direcționarea pasagerilor către zona de recuperare a bagajelor, dar având în vedere fluxul mare de pasageri existent la acel moment, acest demers a generat timpi suplimentari de așteptare. Totodată, MAE precizează că la nivelul oficiilor consulare sus-menționate nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu această situație", se arată în răspunsul MAE transmis la solicitarea DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel