Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român din SUA, după violenţele din Washington: „E ruşinos!”
WhatsApp
Anarhie în Washington! Mii de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, sediul Parlamentului american, unde avea loc votul pentru confirmarea victoriei lui Joe Biden. A fost stare de asediu peste Ocean, s-au tras focuri de armă, au fost folosite gaze lacrimogene, iar o femeie a murit. Haosul a durat câteva ore.

Sunt scene nemaiîntâlnite în istoria recentă a Statelor Unite.

Templul democrației americane, Capitol Hill, a fost asediat. Nicio cale de acces nu a fost ignorată. Invocând fraudarea alegerilor, pe uși și ferestre, sute de oameni au intrat în clădire înarmați ca pentru război şi dispuși la orice. Ca să-i protejeze pe parlamentari, forțele de ordine au fost obligate să deschidă focul. Lovită de un glonț, o femeie a murit.

Clădirea Capitolului a fost invadată de susţinătorii lui Donald Trump chiar în momentul în care se desfășura ședința pentru validarea victoriei democratului Joe Biden.

Protestul care se voia paşnic a fost iniţiat chiar de Donald Trump. Cu o zi în urmă, el şi-a chemat susţinătorii la Washington D.C, însă, aceştia au venit pregătiţi ca pentru război.

 

Congresmenii au fost evacuaţi de urgenţă

 

Mai întâi, manifestanții au încercuit Congresul, apoi au ocupat scările şi terasele. Au vandalizat clădirea şi chiar au umblat în acte oficiale. Inclusiv un dispozitiv explozibil a fost descoperit în apropiere de Capitoliu, potrivit presei internaţionale. Congresmenii au fost evacuaţi de urgenţă.

Joe Biden, preşedintele-ales al SUA: Îi cer președintelui Trump să meargă acum la televiziunea națională pentru a-și îndeplini jurământul, pentru a apăra constituția și a cere încetarea acestui asediu.

La mai bine de o oră de la instituirea haosului, Donald Trump s-a adresat mulţimii, printr-un mesaj postat pe Twitter.

Vă cunosc durerea. Știu că sunteţi răniţi. Am avut alegeri care au fost furate. Au fost alegeri frauduloase și toată lumea știe, în special cealaltă parte. Dar trebuie să vă duceţi acasă acum. Trebuie să fie pace.

 

Democraţii îl acuză pe Donald Trump de o lovitură de stat

 

Joe Biden, preşedintele-ales al SUA: Lumea se uită la noi. La fel ca mulți alți americani sunt cu adevărat șocat și întristat că națiunea noastră, atât de mult timp farul luminii și speranța pentru democrație, a ajuns la un moment atât de întunecat.

Democraţii îl acuză pe Donald Trump de o lovitură de stat. Iar liderii din întreaga lume se declară îngrijoraţi de situaţia din Statele Unite.

Inclusiv Ministerul Afacerilor Externe din România a postat o reacţie pe Twitter.

Printre mulţimea de protestatari a fost surprinsă şi o imagine în care apărea steagul ţării noastre, găurit ca în timpul Revoluţiei din 1989.

„Nu-mi vine să cred ce se întâmplă! Adică e ruşinos şi nu am crezut niciodată că o se se întâmple aşa ceva în Statele Unite”, a spus Gelu Dobrescu, român stabilit în SUA, la Observator.

Garda Națională a fost trimisă pentru a restabili ordinea. Iar primăria a impus eliberarea străzilor. De la 6 seara la 6 dimineața nimeni nu are voie să iasă. Excepție fac cei care lucrează în domenii esențiale și presa. Cel puţin 13 oameni au fost arestați. Cu greu autorităţile au reuşit să scoată protestatarii din clădire. La ieşire, ei şi-au vărsat furia pe jurnalişiti.

 

Stare de urgenţă până la inaugurarea lui Joe Biden

 

Păziţi de gărzile de corp, senatorii s-au întors în clădire, iar şedinţa s-a reluat. Pentru a evita noi proteste, primarul din Washington a decis prelungirea stării de urgenţă în capitală timp de 15 zile, până la inaugurarea lui Joe Biden,

Mike Pence, vicepreşedintele SUA: A fost o zi întunecată în istoria Capitolului Statelor Unite. Dar datorită eforturilor rapide ale poliției, ale forțelor de ordine federale, de stat și locale, violența a fost înăbușită.

Paralel cu haosul din Washington, în Georgia, democraţii au obţinut victoria şi în Senat.

Mai mult de atât, aceştia se gândesc chiar să-l demită pe Donald Trump, pe care îl consideră vinovat de insurecţie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel