Testele au fost făcute pe 30 de pensionari pentru a se vedea cum se adaptează robotul la identitatea culturală a fiecărei persoane asistate.
„Robotul-badantă” se numește Pepper, costă aproximativ 15.000 de euro și are funcții limitate de interacțiune cu bătrânii asistați și este controlat de la distanță. Un astfel de robot a fost donat recent spitalului Santa Caterina Novella din localitatea italiană Galatina, provincia Lecce, și este folosit de personalul medical pentru a monitoriza și a comunica de la distanță cu pacienții internați acolo, cu scopul de a-i expune cât mai puțin riscului infectării cu noul coronavirus.
Un grup de cercetători italieni de la Universitatea din Genova au decis să creeze o inteligență artificială pe care să o implementeze în Pepper și care să fie capabilă de efectuarea mai multor operațiuni complexe, la fel ca o badantă adevărată. Pentru început au introdus doar funcția robotului să vorbească și să interacționeze cu bătrânii. Robotul vorbește cu ei, le amintește când trebuie să ia pastilele și îi pune în contact cu personalul medical sau cu membrii familiei, relatează corriere.it.
Testele au durat două săptămâni, iar robotul a interacționat cu aceștia timp de 18 ore. Bătrânii au fost împărțiți în două grupuri: unul asistat de robot, celălalt asistat de oameni.
Cercetătorii au observat o ușoară diminuare a sentimentului de „singurătate” la participanții asistați de robot, iar grupul fără robot a experimentat o creștere a acestui sentiment. De asemenea s-a observat o îmbunătățire în bunăstarea emoțională a bătrânilor asistați de robotul capabil să îi îngrijească în funcție de identitatea culturală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News