Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rezultatul alegerilor din Franța. Surpriză majoră. Extrema dreaptă nu ia nici măcar locul 2, deși era favorită
WhatsApp
Pericolul reprezentat de extrema dreaptă i-a trezit pe francezi, care au ieșit la vot în număr mare, aruncând astfel partidul lui Marine le Pen pe locul al treilea. O prezență atât de mare la vot nu a mai fost în Franța de 40 de ani. 

Alianţa de stânga Noul Front Popular se află în frunte în turul al doilea al alegerilor legislative din Franţa, în faţa coaliţiei preşedintelui Emmanuel Macron şi a extremei drepte, niciunul dintre aceste trei blocuri neobţinând majoritatea absolută în Adunare, potrivit primelor estimări ale institutelor de sondare, transmite France Presse.

Noul Front Popular este creditat cu 172 până la 215 deputaţi, potrivit proiecţiilor de locuri realizate de patru institute, care plasează alianța lui Macron pe locul al doilea, cu 150 până la 180 de locuri. Rassemblement National (Partidul Adunării Naţionale), care era aşteptat să câştige alegerile, se află pe locul al treilea, cu 115 până la 155 de aleşi.

Rezultatul, dacă va fi confirmat, va lăsa parlamentul împărțit în trei grupuri mari cu platforme extrem de diferite și fără nicio tradiție de a lucra împreună.

Alianța de stânga, care reunește stânga tare, socialiștii și verzii, care au fost de mult timp în dezacord unii cu alții, a fost estimată să câștige între 172 și 215 locuri din 577, potrivit proiecțiilor sondajelor bazate pe primele rezultate dintr-un eșantion. a secţiilor de votare.

Rezultatul alegerilor din Franța

 

Alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide care nu sunt de acord pe o serie de probleme, a creat o surpriză devenind prima forţă a ţării.

La o lună după dizolvarea parlamentului, decisă de preşedintele Emmanuel Macron, tabăra prezidenţială a dat dovadă de o rezistenţă neaşteptată, cu 150 până la 180 de aleşi, faţă de 250 în iunie 2022.

Această tripartiţie aruncă Franţa în ceaţă, la capătul unui scrutin care a mobilizat puternic alegătorii (prezenţa la vot în jur de 67%), cea mai ridicată din 1981. Pentru că fără 289 de deputaţi, ceea ce înseamnă o majoritate absolută sau chiar apropiată de aceasta, niciun bloc nu este în măsură să formeze singur un guvern.

În timp ce se aşteaptă cifrele consolidate, poziţiile adoptate de principalii lideri şi negocierile intense care vor urma, identitatea viitorului guvern rămâne incertă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel