Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Revoltă în M.Britanie după ce Boris Johnson a plecat în Ucraina și i-a lăsat pe parlamentari cu "ochii în soare"
WhatsApp
 Premierul britanic Boris Johnson a renunțat la o conferință a conservatorilor din nordul Marii Britanii, care a avut loc vineri la Doncaster, cu doar câteva zile înainte de alegerile parțiale cruciale din Wakefield, pe care se așteaptă ca conservatorii să le piardă pentru a merge în Ucraina.
Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii

Downing Street a declarat că premierul a mers la Kiev pentru a-i oferi președintelui Volodimir Zelenski un program major de antrenament pentru forțele sale.

Afirmațiile potrivit cărora Boris Johnson ar fi ratat o conferință a parlamentarilor din nordul țării pentru o călătorie în Ucraina de teama unei recepții proaste după partygate au fost respinse ca fiind „conspirații”.

Organizatorii conferinței inaugurale a Grupului de Cercetare din Nord (NRG) au fost „nedumeriți” că premierul nu a participat, dar li s-a spus că există un „motiv întemeiat” și că acesta este „suficient de important”, relatează Sky News..

Totuși, acest lucru nu a împiedicat speculațiile potrivit cărora Johnson ar fi anulat participarea pentru a nu avea parte de o situație dificilă în urma scandalului Partygate și a unei revolte majore a propriilor săi parlamentari.

Aliații lui Johnson au respins aceste afirmații, secretarul apărării Ben Wallace descriindu-le ca fiind „conspirații”.

Organizarea vizitei, un secret total

 

El a spus că sunt „o mulțime de prostii”, adăugând că astfel de vizite trebuiau organizate în „secret total” și că era important ca Boris Johnson să își arate sprijinul pentru un aliat aflat în război.

„Ajutarea Ucrainei să câștige și încercarea de a ajuta acasă sunt legate. O parte din inflația pe care o vedem provine din prețurile la gaze și alimente, care sunt parțial împinse în sus din cauza acestui conflict. Uimitor cum o călătorie importantă poate genera atâtea conspirații (...)”, scrie el pe Twitter.

Sky News precizează că un parlamentar conservator prezent la conferință a fost furios că premierul nu s-a prezentat la eveniment, adăugând că i s-a spus că Johnson „era în trenul spre Doncaster” vineri dimineață.

„Acesta este primul test de apropiere față de colegii săi și l-a picat”, a spus parlamentarul.

Jake Berry, liderul NRG, a declarat că oamenii au fost „dezamăgiți” de neprezentarea lui Johnson. El a spus că summitul a subliniat importanța acordării unui control mai mare asupra regiunii, astfel încât să nu depindă doar de politicienii de la Whitehall. El a mai afirmat că, dacă oamenii din nord nu vor fi capabili să vadă beneficiile nivelării, conservatorii vor avea probleme la următoarele alegeri generale.

„Mișcarea primului ministru este o chestiune care ține de Downing Street”, a declarat Berry pentru Channel 4 News.

Peste 430 de persoane "dezamăgite"

 

„În mod clar, oamenii au fost dezamăgiți. Am avut peste 30 de colegi aici și 400 de membri. Ceea ce am prezentat astăzi (vineri - n.r.) aici sunt idei extrem de pozitive din nord, pentru nord, care sunt concepute pentru a atrage acei alegători din Wakefield și din tot nordul Angliei. Este vorba despre alimentarea acestei dezbateri cu privire la modul în care aici, în nordul Angliei, putem prelua controlul asupra destinului nostru, fără a depinde de un prim-ministru de la Whitehall sau Kiev sau oriunde s-ar afla la un moment dat pentru a ne schimba viața. Oricine ar fi primul ministru, indiferent de ceea ce se află în manifestul Partidului Conservator, dacă oamenii nu se simt bine în legătură cu ceea ce conservatorii realizează în nord, vor fi alegeri foarte dificile. Nu aș fugi de acest lucru”, a spus el.

Henri Murison, director al Northern Powerhouse Partnership, care a participat, de asemenea, la evenimentul NRG, a declarat că decizia lui Boris Johnson de a nu participa a fost o „oportunitate ratată”.

Downing Street a declarat că Boris Johnson s-a întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev pentru a discuta despre lupta Ucrainei împotriva Rusiei și pentru a oferi un program major de formare pentru forțele ucrainene „pentru a ajuta la susținerea apărării lor eroice”.

Guvernul a declarat că programul, condus de Marea Britanie, are potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile și va ajuta atât soldații ucraineni noi, cât și pe cei existenți.

Inițiativa va instrui și va antrena forțele armate ucrainene folosind expertiza dovedită în luptă a armatei britanice, permițându-le să își accelereze desfășurarea, să își reconstruiască forțele și să își intensifice rezistența în timp ce continuă să apere suveranitatea națiunii lor împotriva invadatorilor ruși, a adăugat Downing Street.

Johnson a devenit primul lider al unei țări din G7 care a călătorit la Kiev când a mers pentru prima dată în aprilie.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat la acea vreme: „Îi urăm bun venit lui Boris Johnson la Kiev... Fiți curajoși, ca Boris. Fii curajos, ca Ucraina”.

Cea mai recentă călătorie a avut loc la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, președintele român Klaus Iohannis și liderul italian Mario Draghi s-au întâlnit cu Zelenski, relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel