Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Record istoric de temperatură în Regatul Unit, unde s-au înregistrat 40 de grade Celsius
WhatsApp
Marea Britanie a înregistrat marţi o temperatură record - de 40 de grade Celsius - pe fundalul intensificării valului de căldură care a cuprins Europa, pârjolind câmpuri şi deteriorând piste de aeroport şi şine de cale ferată, informează Reuters.

Potrivit Met Office, biroul meteorologic al marii Britanii, recordul provizoriu, care nu a fost confirmat încă, a fost înregistrat la ora 12:50 PM (11:50 GMT) la Aeroportul Heathrow din Londra, depăşind recordul anterior de 38,7 grade Celsius, înregistrat în 2019.

Met Office anunţase deja, cu câteva ore în urmă, doborârea recordului din 2019, după ce în localitatea Charlwood, comitatul Surrey, în sudul Angliei, a fost înregistrată temperatura de 39,1 grade Celsius.

Curse feroviare au fost anulate, centrele oraşelor, aglomerate în mod normal, păreau încremenite, iar grădinile zoologice depuneau eforturi pentru a menţine animalele la răcoare.

Record istoric de temperatură în Regatul Unit

 

''Pentru prima dată, temperatura de 40 de grade Celsius a fost depăşită în Marea Birtanie, potrivit înregistrărilor provizorii'', a precizat Met Office. ''Temperaturile cresc în continuare în multe locuri, aşa că trebuie să rămâneţi vigilenţi''.

Agenţia meteorologică trebuie să valideze echipamentul folosit pentru înregistrarea unui record de temperatură înainte ca acesta să devină oficial.

Marea Britanie, care întâmpină dificultăţi pentru a menţine funcţionale serviciile-cheie de transport în perioadele caniculare sau atunci când ninge, este vizată de starea de ''urgenţă naţională'' din cauza temperaturilor fără precedent.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a spus că vor mai trece mulţi ani înainte ca Marea Britanie să-şi modernizeze infrastructura pentru a face faţă unor temperaturi mai ridicate, după ce cel puţin două piste au prezentat semne de avarii, iar unele şine de cale ferată s-au deformat.

''Am constatat un număr considerabil de perturbări în transporturi'', a declarat acesta pentru BBC. ''Infrastructura, mare parte datând din epoca victoriană, nu a fost construită pentru a suporta astfel de temperaturi“, potrivit Agerpres.

Pe fondul avertismentelor că viețile sunt în pericol, Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat o urgență națională, iar Met Office(n.r. Serviciul de Meteorologie britanic) a emis prima avertizare roșie din istorie pentru căldură extremă.

Programări la spital anulate

 

Unele spitale au luat decizia de a anula programările de rutină și intervențiile chirurgicale, din cauza riscului pentru pacienți și personal din cauza căldurii extreme prognozate.

În condițiile în care timpii de așteptare în ambulanță sunt deja în creștere, au existat avertismente că situația se va înrăutăți în timpul valului de căldură, pacienții putând rămâne blocați în vehicule fierbinți timp de ore întregi în așteptarea internării în spital.

CUM SĂ VĂ PROTEJAȚI ÎN CONDIȚII DE CĂLDURĂ - SFATURI OFICIALE

 


Nu vă expuneți la soare între orele 11.00 și 15.00 și evitați efortul fizic.

Beți multe lichide și evitați excesul de alcool

Închideți perdelele în camerele orientate spre soare

Nu lăsați niciodată pe nimeni într-o mașină parcată și verificați vecinii în vârstă și vulnerabili.

Plimbați-vă la umbră, aplicați cremă de protecție solară și purtați o pălărie cu boruri largi

Verificați dacă medicamentele pot fi depozitate conform instrucțiunilor - și verificați dacă frigiderele, congelatoarele și ventilatoarele funcționează corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel