Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin, discuție cu Macron. Anunțul Kremlinului 
WhatsApp
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmite Reuters.
Macron va discuta cu Vladimir Putin despre problemele de securitate din Ucraina, după ce se consultă cu şeful AIEA

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o "interacţiune nepolitizată" în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala "este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). "Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean, relatează Agerpres. 

 

Centrala Zaporojie, oprită complet

 

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Centrala "este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). "Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

"Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare - oprirea la rece", a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea "rămâne ridicat", ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala "pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie".

Potrivit dpa, care citează la rândul său comunicatul Energoatom, centrala opera deja "în modul insulă" în ultimele trei zile, ceea ce înseamnă că producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă, dat fiind că toate liniile de înaltă tensiune care o legau de reţeaua de energie electrică a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel