Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Putin a mințit. E mobilizare 100%". Rusia trimite la război bărbați care nici măcar n-au făcut armata
WhatsApp
În prima zi după anunțul lui Putin de mobilizare "parțială", rușii au constatat că sunt chemați pe front inclusiv bărbați de 50 de ani sau bărbați care nu au efectuat serviciul militar.

Bărbaţii dintr-un sat din estul Siberiei, cu vârste între 18 şi 60 ani, au avut o oră să-şi împacheteze lucrurile şi să se prezinte la recrutare. Spre dimineaţă, unii au profitat de puţinul timp rămas şi s-au adunat la o cârciumă pentru a bea vodcă înainte de plecare, în timp ce alţii s-au îmbrăţişat şi şi-au urat unul altuia să fie în siguranţă, relatează publicația The Guardian, într-un amplu reportaj realizat în Rusia. 

Prima zi completă a primei mobilizări din Rusia de la cel de-al doilea război mondial a produs confruntări emoționale la centrele de recrutare și chiar semne de protest, în timp ce se pare că Rusia ar putea lua în considerare mult mai mult decât cei 300.000 de noi recruți pretinși de ministrul apărării, Serghei Șoigu.

O femeie dintr-un mic sat din regiunea Zakamensky din Buriatia, în estul Siberiei, a declarat că a simțit prima dată că ceva nu este în regulă când câinii au început să latre în jurul miezului nopții.

Într-o comunitate de 450 de persoane, șeful satului mergea din casă în casă, căutând să împartă peste 20 de avize de recrutare. În timp ce oamenii se adunau înainte de a pleca a doua zi dimineață, a spus ea, unii au băut vodcă, în timp ce alții s-au îmbrățișat și și-au spus unii altora să fie în siguranță. Femeile plângeau și își făceau semnul crucii deasupra micului microbuz care îi ducea departe.

 

"Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%"

 

"Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%", a declarat Alexandra Garmazhapova, președinta Fundației Free Buryatia, un grup de activiști care a relatat despre proiectul din regiune. În ultima zi, a spus ea, ea și colegii ei au primit și identificat peste 3.000 de rapoarte privind povestka, sau documente de proiect, care au fost livrate în Buriatia în doar 24 de ore de la anunțarea proiectului de către Vladimir Putin.

În ciuda asigurărilor că Rusia va căuta bărbați care au servit recent în armată și au experiență de luptă, activiștii au indicat o serie de cazuri de bărbați de 50 de ani care au primit notificări de recrutare.

O femeie a declarat că o rudă în vârstă de 52 de ani a primit ordinul cu puțin timp înainte ca președintele să anunțe recrutarea, în ziua precedentă.

Yanina Nimayeva, o jurnalistă din Ulan-Ude, în Buriatia, s-a plâns că soțul ei, în vârstă de 38 de ani, a primit un aviz de încorporare, deși nu a servit niciodată în armată.

"Nu ai cinci copii?", l-au întrebat. Soțul meu a râs și a spus 'da, cinci copii'. 'Ei bine, OK, așteptați-vă actele de recrutare'", a spus ea.

"Am înțeles că avem o cotă. Republica noastră trebuie să adune 4.000 de soldați", a declarat Nimayeva într-un videoclip adresat guvernatorului regional. "Dar trebuie respectați anumiți parametri și principii ale acestei mobilizări parțiale".

 

Șoigu spune că Rusia vizează 300.000 de recruți, în principal cei cu experiență militară recentă

 

În timpul unui interviu televizat de miercuri, Șoigu a declarat că Rusia va viza 300.000 de recruți, în principal cei cu experiență militară recentă. Dar numărul real dintr-un ordin semnat de Putin este secret.

Unii cred că ar putea fi mult mai mare. Ziarul rusesc independent Novaya Gazeta Europe a relatat că o sursă din administrația prezidențială a declarat că Rusia urmărește să înroleze în armată mai mult de 1 milion de persoane. Această informație nu a fost confirmată de alte instituții de presă.

Dar înregistrările video și dovezile anecdotice din întreaga Rusie au arătat că au loc încorporări de amploare chiar și în orașe mici, ceea ce sugerează că cifrele ar putea fi mult mai mari.

Multe dintre acestea se află în republicile cu minorități etnice ale Rusiei, ceea ce întărește sentimentul că țara s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a furniza principala sa forță de luptă în Ucraina. Aceste regiuni au suferit, de asemenea, un număr disproporționat de decese și victime din cauza războiului.

 În Daghestan, o înregistrare video a arătat persoane care se confruntă cu furie cu un oficial care susținea proiectul de recrutare la un centru de recrutare. Oficialul a declarat că fiul ei a luptat în Ucraina din februarie. "Luptați pentru viitorul copiilor voștri", a strigat femeia, care nu a fost identificată, în fața unei mulțimi aflate în fața unei clădiri municipale. "Noi nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbiți?", a răspuns un bărbat din mulțime.

 

Zeci de bărbați urcați în autobuze

 

În Neryungri, al doilea oraș ca mărime din Sakha, cunoscut și sub numele de Yakutia, imaginile video par să arate zeci de bărbați adunați pe stadionul de fotbal Gornyak și urcați în autobuze cu destinația centre de recrutare, în timp ce membrii familiilor își iau rămas bun în lacrimi. Mulți dintre bărbați păreau să aibă între 30 și 40 de ani.

"Au dat deja avize de recrutare lucrătorilor de la Kolmar și Mechel" (două mari companii miniere cu operațiuni în regiune), a declarat activistul care a difuzat înregistrarea video. "Au dat avize de recrutare toată noaptea".

În Daghestan, o înregistrare video a arătat persoane care se confruntă cu furie cu un oficial care susținea proiectul de recrutare la un centru de recrutare.

Oficialul a declarat că fiul ei a luptat în Ucraina din februarie.

"Luptați pentru viitorul copiilor voștri", a strigat femeia, care nu a fost identificată, în fața unei mulțimi aflate în fața unei clădiri municipale.

"Noi nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbiți?", a răspuns un bărbat din mulțime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel