Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin a dat o lege prin care ucrainenii pot obține cetățenia rusă, cu o simplă cerere
WhatsApp
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, transmit AFP şi Reuters.
Tribunalul UE anulează sancțiunile împotriva Violettei Prigozhin, mama unui aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin

„Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin.

Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate „Republica Populară Doneţk” şi „Republica Populară Luhansk”, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse, menţionează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

 

Putin avertizează în privinţa consecinţelor „catastrofale” ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa energiei

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri în privinţa posibilelor consecinţe "catastrofale" ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa mondială de energie, relatează AFP.

„O utilizare mai pronunţată a politicii sancţiunilor poate antrena consecinţe încă şi mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piaţa mondială a energiei”, a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire televizată cu oficiali ruşi.

„Sancţiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact ţărilor care le impun”, a mai afirmat Putin, o frază pe care o repetă adesea, observând creşterea puternică a preţurilor la energie în ţările occidentale. El şi-a exprimat satisfacţia că alte ţări producătoare de petrol rezistă cererilor occidentale de a creşte producţia de petrol pentru a compensa petrolul rus boicotat şi a împiedica o creştere a preţurilor.

Ofensiva lansată la sfârşitul lui februarie de Moscova în Ucraina a provocat o ploaie fără precedent de sancţiuni occidentale, între care un embargo asupra petrolului rusesc impus de Bruxelles şi Washington.Moscova, în replică la sancţiunile occidentale, a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze către europeni, mereu foarte dependenţi de hidrocarburile ruseşti în pofida recentelor lor eforturi pentru diversificarea furnizorilor.

Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a atins un minim istoric în luna iunie. La acest lucru se adaugă incertitudinea tot mai mare în Germania înainte de oprirea totală, începând de luni, a gazoductului Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de mentenanţă.În consecinţă, preţurile la energie au crescut spectaculos, alimentând o creştere rapidă a inflaţiei care riscă să afecteze pe termenul lung consumul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel