Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste în Melitopol: Sute de ucraineni și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost răpit
WhatsApp
Mai mulți locuitori din Melitopol au ieșit în stradă în fața clădirii administrative a orașului, cerând ocupanților ruși să-l elibereze pe primarul Ivan Fedorov, care ar fi fost răpit, ieri, de forțele ruse.
Proteste în Melitopol Sute de ucraineni și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov

Potrivit Nexta TV, în oraș există probleme cu internetul, deoarece trupele ruse încearcă să împiedice rezidenții să se coordoneze.

Ieri au apărut imagini cu soldați ruși care îl scot pe edil din clădirea primăriei. Ministerul de Externe din Ucraina a calificat această acțiune drept „crimă de război”. 

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, apare într-o înregistrare video de pe o cameră de supraveghere în timp ce este scos dintr-o clădire guvernamentală flancat de bărbați înarmați, iar Biroul procurorului din regiunea separatistă Lugansk, controlată de Rusia, a anunțat că anchetează acuzații de terorism formulate împotriva edilului, relatează CNN.

 

Proteste în Melitopol: Sute de ucraineni și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost răpit

 

Presa locală confirmă că bărbatul care apare în imagini este Ivan Fedorov. CNN precizează că a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului. Este primul caz cunoscut de reținere și investigare a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești sau proruse de la începutul invaziei, menționează CNN, citat de Digi24.

Potrivit unui mesaj postat pe site-ul procurorului din Lugansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la un grup criminal. Biroul procurorului din Lugansk susține că Fedorov este membru al „Sectorului de Dreapta”, o grupare paramilitară și politică naționalistă ucraineană, care are o poziție antirusească, dar în niciun caz, spun observatorii, nu este vorba despre acea amenințarea „fascistă” invocată de președintele rus Vladimir Putin ca pretins motiv al invaziei din Ucraina.

Primarul unui oraș din Ucraina a fost răpit. I s-a pus o pungă pe cap și a fost luat din clădire 

Parchetul prorus din Lugansk susține că „Sectorul de Dreapta” a desfășurat acte teroriste împotriva civililor din regiunea Donbas, fără a oferi însă detalii. CNN nu a reușit să afle cine este avocatul lui Fedorov, pentru un punct de vedere cu privire la acuzațiile aduse.

Într-o declarație postată pe Facebook, Ministerul ucrainean de Externe a calificat vineri seara detenția lui Fedorov drept „răpire”, afirmând că aceasta este una dintre numeroasele „încălcări grave ale normelor și principiilor dreptului internațional” și o „crimă de război”. Convenția de la Geneva și protocoalele sale adiționale interzic luarea de ostatici civili, reamintește MAE ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel