Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste de amploare în Polonia: Fermierii blochează total porturile, autostrăzile și frontierele cu Ucraina
WhatsApp
Fermierii polonezi vor bloca total punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, inclusiv pentru traficul de pasageri. Singurele vehicule care vor trece sunt cele militare.  
Fermierii polonezi protestează din nou (Sursa foto: captură video Youtube)

Fermierii polonezi vor intensifica protestele la granița cu Ucraina marți, blocând aproape tot traficul, într-o acțiune pe care o spun că are ca scop salvarea mijloacelor lor de trai, dar despre care Kievul spune că dăunează efortului său de război.

Fermierii din Europa au protestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și împotriva creșterii costurilor și a ceea ce ei spun că este concurența neloială din străinătate, în special din Ucraina.

"(Va fi) o blocadă totală a traficului la punctele de trecere a frontierei", a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea, potrivit Reuters.

Wawrzyniak a declarat că, deși ajutorul militar va fi permis, traficul de pasageri va fi blocat, nu doar camioanele. El a spus că vor fi blocate și porturile și autostrăzile.

Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE. Pe măsură ce exasperarea cu o serie de proteste ale fermierilor și camionagiilor din Polonia a crescut, transportatorii ucraineni au declarat că plănuiesc un protest pașnic non-stop la trei puncte de trecere deja blocate de fermierii polonezi.

Într-un comentariu pentru agenția de știri Ukrinform, reprezentantul lor a declarat că vor controla mișcarea la punctele de trecere, împiedicând camioanele poloneze să ocolească coada generală. Protestul este programat să dureze până pe 15 martie.

Ucraina spune că blocadele îi afectează capacitatea de apărare și ajută obiectivele Rusiei.

Președintele ucrainean Volodymir Zelenski a declarat luni că situația de la graniță demonstrează "eroziunea solidarității".

El a adăugat că doar 5% din exporturile agricole ale Ucrainei trec prin granița cu Polonia, adăugând că este mai mult o problemă politică decât una legată de cereale.

"Avem nevoie de decizii comune, decizii raționale, pentru a rezolva această situație. Deciziile luate de noi și de polonezi, în primul rând, și de toți cei din Europa care se preocupă de soarta Europei", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel