Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste de amploare în Franţa: zeci de mii de persoane în stradă pentru a cere o lege
WhatsApp
Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa pentru a denunţa disfuncţionalităţile justiţiei în faţa violenţelor sexiste şi sexuale şi pentru a cere o "lege-cadru", informează AFP.

La cinci ani după emergenţa mişcării #MeToo, aproape 90 de asociaţii, sindicate şi partide de stânga au îndemnat la manifestaţii, înaintea Zilei mondiale de luptă împotriva violenţelor la adresa femeilor, pe 25 noiembrie.

La Paris, o manifestaţie a reunit circa 80.000 de persoane sâmbătă după-amiaza, potrivit organizatorilor acesteia, 18.500 potrivit poliţiei.

Pe pancarte violete, culoarea-simbol a manifestaţiei, se putea citi "mascul dominant, cine te crezi?", "stop culturii violului" sau "a crede victimele salvează vieţi".

Manifestaţii au mai avut loc la Rennes, Lille, Metz, Marsilia şi Toulouse.

"Ceea ce ne irită este impunitatea agresorilor şi relele tratamente rezervate victimelor" atunci când acestea depun plângere, a explicat Maelle Noir, membră a #NousToutes (NoiToate), care coordonează organizarea marşurilor de protest.

În linii mari, asociaţiile cer un buget public de două miliarde de euro pe an, dar şi "o lege-cadru" care să instituie jurisdicţii specializate, un ajutor financiar pentru "punerea în siguranţă" a femeilor-victime, 15.000 de locuri de cazare suplimentare şi consolidarea educaţiei sexuale şi afective la şcoală.

Exasperarea organizaţiilor feministe este alimentată de numărul crescut de feminicide - deja 100 de la începutul acestui an în Franţa, potrivit unei asociaţii, comparativ cu 122 anul trecut, potrivit cifrelor oficiale - şi de reticenţa lumii politice de a îndepărta unii responsabili acuzaţi de violenţe faţă de femei.

Între 2017 şi 2021, Ministerul de Interne al Franţei a înregistrat o dublare a numărului de violuri sau tentative de violuri, de la 16.900 la 34.300.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel