Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prinși în capcană. Mii de civili din orașul Severodonețk nu pot fi evacuați din cauza luptelor
WhatsApp
Mii de civili din orașul Severodonețk nu pot fi evacuați din cauza luptelor, anunță oficialii ucraineni din zona de est a Ucrainei, potrivit Sky News.

Evacuarea civililor din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, „nu este posibilă" din cauza luptelor din regiune, a declarat șeful administrației locale, Oleksandr Striuk.

„Orașul este încă în mâinile ucrainenilor și se duc lupte, dar evacuările nu sunt posibile din cauza luptelor", a spus Striuk la televiziunea ucraineană.

Mii de civili din orașul Severodonețk nu pot fi evacuați din cauza luptelor

 

Primarul Oleksandr Striuk a anunțat că au rămas între 12.000 și 13.000 de civili în orașul care cândva avea peste 100.000 de locuitori. Aceștia se adăpostesc în subsoluri și buncăre pentru a supraviețui bombardamentelor rusești.

Tot marți, guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că două persoane au fost ucise și patru rănite în urma bombardamentelor din Severodonețk.

„Situația este extrem de complicată, o parte din Severodonețk este controlată de ruși. Ei nu se pot deplasa liber prin oraș, luptătorii noștri rămân în continuare în așezare. Inamicul plănuiește o operațiune pentru a curăța satele din jur. Voluntarii răniți au fost scoși din Severodonețk", a anunțat Haidai pe Telegram, potrivit Mediafax.

Rusia, aproape de a prelua controlul în Regiunea Lugansk

 

Armata rusă avansează spre centrul oraşului Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din Lugansk (estul Ucrainei), ceea ce îi apropie pe invadatori de preluarea controlului asupra întregii regiuni Lugansk, relatează EFE şi Ukrinform. 

Şeful administraţiei militare regionale (ucrainene) Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe contul său Telegram situaţia dificilă din acest oraş, unde "luptele continuă şi ruşii înaintează spre centru", după ce trupe ruseşti au intrat deja în suburbiile din nord-estul şi sud-estul oraşului.

Confruntările se intensifică la Severodoneţk şi în oraşul vecin Lisiceansk, a indicat el.

"Inamicul utilizează toate armele posibile, utilizează avioane. Cu toate acestea, forţele noastre armate se apără ferm pentru a preveni avansarea duşmanului", a adăugat el în mesajul său din Telegram.

Doi locuitori din Severodoneţk au fost ucişi de obuzele trase de ruşi şi încă cinci civili au fost răniţi, potrivit acestuia.

Cele mai multe dintre victime sunt din acelaşi cartier rezidenţial din zona veche a oraşului. Găteau în curte când a început brusc bombardamentul, a explicat oficialul ucrainean.

Gaidai susţine că "infrastructura critică din Severodoneţk este total distrusă", iar 60% din casele de locuit au fost afectate de bombardamente.

Aceasta înseamnă că serviciile de baza precum apa potabilă, electricitatea sau gazele nu ajung peste tot.

În plus, trupele ruse transferă cantităţi mari de muniţie şi echipamente militare în acest oraş, a subliniat responsabilul ucrainean.

În pofida luptelor înverşunate, armata ucraineană a respins în ultimele 24 de ore 14 atacuri inamice, distrugând două sisteme de artilerie ruse, 11 vehicule blindate de luptă şi 10 vehicule motorizate. Unităţile ucrainene de apărare antiaeriană au doborât şi două rachete de croazieră şi trei drone ruseşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel