Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prima ediție a cărții Harry Potter semnată de J. K. Rowling s-a vândut cu 220.800 de lire sterline
WhatsApp
Un exemplar din cărțile Harry Potter s-a vândut cu 220.800 de lire sterline. Prima ediție semnată de J. K. Rowling și dăruită unor fetițe în 1997 a fost achiziționată la licitație de un cumpărător misterios.
Prima ediție a cărții Harry Potter semnată de J. K. Rowling s-a vândut cu 220.800 de lire sterline / Foto: Unsplash

Două surori care au primit în dar o primă ediție a cărții Harry Potter și Piatra Filozofală de la JK Rowling în urmă cu 25 de ani, au vândut-o astăzi pentru un record britanic de 220.800 de lire sterline, conform Daily Mail.

Autoarea a dăruit exemplarul cartonat, unul dintre primele 500 de exemplare tipărite, vecinei sale din Edinburgh pentru a-l transmite celor două fetițe ale sale.

Ea a scris chiar și o inscripție: "Pentru Jenny și Lucy, cu cele mai bune urări, JK Rowling" și a datat-o pe 6 septembrie 1997. Poză AICI.

Surorile au prețuit cartea rară și au păstrat-o până când au cumpărat un exemplar mai mic pentru a o citi. De atunci, ele au avut prima ediție, păstrând-o în stare impecabilă.

În primul tiraj, 300 de exemplare au fost dăruite bibliotecilor și școlilor, iar restul de 200 au trecut în mâini private. Toate conțin câteva greșeli de dactilografiere, inclusiv "o baghetă" tipărită de două ori pe o listă de obiecte de care Harry are nevoie pentru Hogwarts la pagina 53.

 

Prima ediție a cărții Harry Potter semnată de J. K. Rowling s-a vândut cu 220.800 de lire sterline


Greșeala de tipar "Wizardry and and witchcraft" poate fi văzută și pe coperta din spate - o variație subtilă a titlului pentru "Hogwarts school of witchcraft and wizardry", care apare în roman.

Cartea a fost scoasă la licitație de casa londoneză Bonhams, unde a fost achiziționată de un cumpărător care nu a fost dezvăluit.

Precedentul record britanic pentru o primă ediție Harry Potter a fost de 125.000 de lire sterline pentru un exemplar vândut la Edinburgh în iunie 2020.

 

Recordul mondial, de 356.000 de lire sterline, pentru o carte Harry Potter a fost atins în Dallas, SUA, în decembrie anul trecut

 

Matthew Haley, șeful departamentului de cărți și manuscrise fine de la Bonhams, a declarat: "Primele ediții ale cărții Harry Potter și Piatra Filozofală sunt acum ferm stabilite printre cele mai dezirabile din literatura modernă. Ele sunt și mai dezirabile atunci când, așa cum este cazul acestui exemplar, sunt în stare excelentă și sunt semnate de J. K. Rowling însăși, așa că nu sunt surprins că a stabilit un nou record în Marea Britanie.”

 „Când JK Rowling a semnat-o, cartea nu devenise încă un fenomen. Ea a dăruit acest exemplar unei vecine apropiate din Edinburgh și l-a inscripționat pentru rudele sale tinere.

Cred că au avut un al doilea exemplar pe care l-au citit, iar acesta a fost păstrat în stare impecabilă. Rudele făceau parte din generația Harry Potter și au acum în jur de 30 de ani. ”, a adăugat Luke Batterham, specialist la Bonhams.

Harry Potter și Piatra Filozofală s-a vândut până în prezent în peste 120 de milioane de exemplare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel