Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prețurile la alimente în Spania ar putea fi plafonate. Se negociază cu supermarketurile 
WhatsApp
Sunt foarte mari șanse ca prețurile alimentelor de bază din Spania să fie plafonate. Lista ar urma să fie negociată și schimbată săptămânal. 

Guvernul Spaniei a organizat deja o primă discuţie şi s-a stabilit că unul din marile lanţuri de magazine va avea o ofertă de 30 de produse pentru 30 de euro. Scopul este reducerea poverii pe care inflaţia record a pus-o pe umerii spaniolilor de rând. 

Yolanda Díaz, ministrul Muncii, a venit cu această idee luni, când a spus că îi va chema pe reprezentanţii marilor lanţuri de magazine la discuţii pentru a găsi soluţia plafonării preţurilor unor produse alimentare considerate de bază. Argumentul este nevoia de a contracara efectele creşterii mari a preţurilor în ultimele luni şi, implicit, de a ajuta familiile vulnerabile să treacă peste această perioadă.

A fost făcut primul pas. Ministrul Diaz, împreună cu colegul său, ministrul pentru consum, Alberto Garzón, s-au întâlnit cu reprezentanţii unuia dintre marile lanţuri de magazine. Întâlnirea are deja efecte. Supermarketul a anunţat că face oferta de 30 de produse pentru 30 de euro, ofertă care va ţine până după sărbătorile de iarnă.

Lista, schimbată săptămânal cu acordul supermarketurilor

 

Yolanda Díaz a spus că a cerut în plus ca lista produselor să fie modificată săptămânal, astfel încât cei care cumpără să poată alege cât mai variat posibil. Săptămâna viitoare urmează o a doua întâlnire, cu reprezentanţii altor mari jucători din domeniul retail-ului alimentar. "Atât legea spaniolă, cât şi cea europeană, limitează posibilitatea intervenirii statului în preţul unui produs. De aceea, ministrul Diaz a insistat că orice variantă trebuie făcută prin buna voie a supermarketurilor.

"Acestea au făcut un profit considerabil în urma inflaţiei", spune vicepremierul spaniol, adăugând că "au de unde să acopere aceste cheltuieli". Mai mult, a spus că la fel cum au fost impozitate băncile şi distribuitorii de energie, poate fi pus un impozit pe profitul făcut de supermarketuri, răspunzând la întrebarea "ce va face dacă va fi refuzată?".

Intenţia plafonării preţurilor are şi o nuanţă politică. Atât Yolanda Díaz, cât şi Alberto Garzón, sunt membri ai Partidului Comunist, aflat în coaliţia de guvernare. Ministrul Agriculturii, care face parte din Partidul Socialist, condus de Pedro Sánchez, spune că măsura este ineficientă şi că îi va afecta pe producători. Mai mult, socialiştii acuză Partidul Comunist că vrea să capitalizeze electoral situaţia complicată în care se află acum multe familii spaniole, relatează Rador. 

 

UE încearcă să evite intervenția statului în limitarea prețurilor la alimente

 

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia unor probleme în aprovizionarea cu alimente.

În timp ce UE încearcă să contracareze această problemă, multe ţări din Europa se confruntă cu creşterea preţurilor.

Răspunsul UE la criza alimentară mondială este acela de a monitoriza nivelul de depozitare a culturilor agricole în statele membre, să relaxeze reglementările de mediu pentru a creşte producţia de alimente şi să găsească rute alternative de livrare pentru exporturile de cereale ucrainene. Cu toate acestea, o secetă fără precedent a dat naştere la îngrijorări că randamentul culturilor agricole din Europa va scădea. Aceasta ar impulsiona şi mai mult preţurile la alimente, care au crescut deja în mod substanţial, unul dintre motive fiind războiul din Ucraina.

În pofida reluării exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, în conformitate cu un acord convenit de Rusia şi Ucraina şi intermediat de ONU şi Turcia, persistă îngrijorări cu privire la exporturile de cereale. Potrivit datelor UE, este considerat puţin probabil ca nivelul înregistrat înainte de război, când până la cinci milioane de tone de cereale treceau în fiecare lun prin porturile ucrainene, să fie atins din nou în viitorul apropiat. Prima navă care a plecat din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului convenit de ONU, a transportat doar 26.000 de tone de porumb. Găsirea unor rute alternative de export rămâne în continuare crucială, a declarat un oficial al Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel