Cumpărarea unui apartament pentru clasa de mijloc a devenit aproape imposibilă pentru zeci de mii de gospodării. Și totul indică faptul că situația va rămâne la fel și în 2024, an în care sectorul imobiliar va fi afectat de aceeași dinamică care a marcat anul 2023: credite ipotecare scumpe, vânzări mai puține și prețuri mari.
Schimbările pe piața imobiliară s-au produs cu mare viteză. În anul 2022, în Spania au fost vândute 52.902 de case și au fost acordate peste 36.000 de credite ipotecare. Dobânda la noile credite acordate a fost în jur de 1,44% și o gospodărie medie formată din doi adulți putea contracta un credit ipotecar mediu variabil (150.000 de euro pe 25 de ani) alocând 20% din venit.
Situația actuală este radical diferită. Dobânda inițială pentru împrumuturile noi a crescut la 3,85%, dublu față de 2022. În octombrie 2023, aceeași gospodărie cu venituri medii a trebuit să-și aloce 33% din venit pentru plata unui credit ipotecar de 150.000 de euro. Cu aceste cifre, numărul de gospodării care îndeplinesc cerințele cerute de bănci pentru a avea acces la un credit ipotecar s-a redus drastic, scrie presa din Spania.
În consecință, creșterea prețului creditelor ipotecare și închiderea robinetului de credit al băncilor au eliminat clasa de mijloc din ecuația imobiliară. Vânzările de locuințe au scăzut cu 17% față de ianuarie anul trecut și acordarea de credite ipotecare - cu 22%. În acest scenariu, ar fi de așteptat ca prețurile să fi fost reduse, ceea ce se întâmplă de obicei atunci când cererea scade. Deși creșterile de preț s-au moderat, în trimestrul II al anului 2023 prețurile la locuințe au fost cu 3,6% mai mari decât în 2022.
Pentru anul viitor, experții prevăd că situația va fi destul de asemănătoare cu cea din 2023. În 2024, obținerea unui credit pentru cumpărarea unei locuințe va continua să fie foarte costisitoare, dacă nu imposibilă pentru gospodăriile din clasa de mijloc. Piețele dau de la sine înțeles că BCE va începe să scadă dobânzile la jumătatea anului, dar va dura timp până când acest lucru va fi transferat în condițiile de finanțare ale familiilor. spaniole. În plus, nu trebuie să uităm că contextul economic incert, cu o Europă în care PIB-ul a stagnat de un an, va descuraja băncile să deschidă din nou robinetul de creditare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News