Publicitate
Anul 2024 a fost marcat de scăderi ale prețurilor carburanților, însă s-a menținut printre cei mai scumpi din istorie pentru combustibili. În ciuda acestui fapt, experții ADAC anticipează că anul 2025 ar putea aduce stabilitate și chiar o ușoară scădere a prețurilor, cu condiția ca situația geopolitică și economică globală să nu genereze noi crize.
Potrivit calculelor ADAC, prețul mediu al benzinei premium E10 în 2024 a fost de 1,74 euro pe litru, iar cel al motorinei de 1,65 euro pe litru. Totuși, nivelurile de preț de 1,30-1,40 euro pe litru, înregistrate în trecut, sunt considerate puțin probabile, a declarat Christian Laberer, expert pe piața de combustibil al clubului de trafic.
Scăderea din 2024 a fost resimțită în special în a doua parte a anului, când, la 1 octombrie, E10 a ajuns la un minim de 1,631 euro pe litru, iar motorina, pe 18 septembrie, a atins 1,523 euro. În schimb, cele mai scumpe momente ale anului au fost pe 17 aprilie pentru E10 (1,867 euro pe litru) și pe 13 februarie pentru motorină (1,767 euro pe litru).
ADAC estimează că, în 2025, prețurile carburanților vor avea fluctuații minore, urmând o traiectorie relativ stabilă. „Atâta timp cât nu vor exista alte crize majore, nu se vor întâmpla mari schimbări”, a declarat Laberer. În plus, o ușoară creștere este așteptată în urma ajustării prețului CO2, care va crește de la 45 la 55 de euro pe tonă începând cu 1 ianuarie 2025. Aceasta ar putea duce la o scumpire de aproximativ trei cenți pe litru, însă efectul va fi atenuat de alte influențe de pe piață.
Experiența din trecut arată că aceste ajustări de preț sunt de obicei absorbite treptat, ceea ce înseamnă că un salt brusc de preț la începutul anului este puțin probabil. Conform estimărilor, taxa pe CO2 va adăuga 15,7 cenți pe litru pentru benzină și 17,3 cenți pentru motorină, în funcție de proporția de biocombustibili utilizată.
Evoluția prețurilor carburanților este strâns legată de prețul petrolului, cursul valutar și situația geopolitică:
- Prețul petrolului: În 2024, petrolul a fost mai ieftin în a doua jumătate a anului, datorită cererii reduse cauzate de încetinirea economiilor din Europa și China. De asemenea, boom-ul mobilității electrice din China a contribuit la diminuarea cererii de combustibili fosili.
- Cursul valutar: Fluctuațiile dintre dolar și euro au avut un impact semnificativ asupra prețurilor, generând diferențe de peste 20 de cenți pe litru.
- Geopolitică: Conflictele din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina au adus incertitudine, dar producția de petrol din marile state exportatoare nu a fost afectată semnificativ. Totuși, sancțiunile SUA împotriva Iranului sau tarifele anunțate de viitorul președinte american Donald Trump ar putea modifica dinamica pieței globale.
În plus, Trump a anunțat intenția de a extinde producția internă de petrol, ceea ce ar putea contribui la o ofertă globală excedentară, susținută și de prognoza Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind un surplus de țiței în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News