Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presiune uriașă la Moscova. Primarul anunță finalul mobilizării parțiale 
WhatsApp
Primarul Moscovei a declarat luni că mobilizarea militară în capitala rusă a luat sfârşit, în timp ce la Sankt Petersburg oficialul care răspundea de această misiune a fost concediat, ultimul semn de probleme în această recrutare nepopulară şi haotică pentru războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, le-a mulţumit moscoviţilor pentru patriotismul lor şi le-a transmis într-o postare pe blog soldaţilor care pleacă pe front: "Sperăm şi ne rugăm să vă întoarceţi în viaţă şi sănătoşi".

El a spus că punctele de adunare din capitală se închid luni după-amiază şi că documentele emise anterior pe numele unor bărbaţi care nu s-au prezentat la datorie nu vor mai fi valabile. Activiştii din cadrul opoziţiei au reacţionat cu scepticism pe social media.

Agenţia de ştiri de stat RIA a relatat că guvernatorul din Sankt Petersburg l-a demis pe oficialul care răspundea de mobilizare în oraş, dar nu a avansat un motiv pentru înlăturarea lui.

Moscova şi Sankt Peterburg, cele mai mari oraşe din Rusia, sunt centre tradiţionale pentru opoziţia anti-Kremlin şi în ultimii ani au fost locul de desfăşurare pentru cele mai mari proteste anti-Putin şi anti-război.

Haosul după anunțul mobilizării facută de Vladimir Putin



Preşedintele Vladimir Putin a anunţat ceea ce el a numit o "mobilizare parţială" pe 21 septembrie, care viza recrutarea a 300.000 de bărbaţi în forţele armate, în contextul unei serii de înfrângeri militare în Ucraina.

Decretul a declanşat furie în întreaga ţară, cu un şir de atacuri violente asupra ofiţerilor locali care răspundeau de mobilizare, iar peste 2.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste anti-mobilizare.

De atunci, sute de mii de bărbaţi de vârsta recrutării au părăsit Rusia, majoritatea îndreptându-se spre ţări ca Georgia, Armenia şi Kazahstan, care menţin un regim fără vize pentru ruşi.

Autorităţile ruse au recunoscut "greşeli", bărbaţi mai în vârstă sau insuficient de maturi primind notificări de mobilizare în mod eronat. Putin a declarat vinerea trecută că mobilizarea se va încheia în două săptămâni şi nu există planuri pentru prelungirea ei.

Controversa cu primarul Moscovei



Primarul Sobianin s-a prezentat drept un lider care reduce excesele mobilizării, dispunând plăţi către familiile celor convocaţi şi corectarea cazurilor de mobilizare nejustificată.

Cu toate acestea, activiştii de opoziţie l-au acuzat luni pe Sobianin că minte şi a spus că bărbaţii riscă în continuare mobilizarea. Pe Twitter, Maria Pevcih, o consilieră a opozantului încarcerat Alksei Navalnîi, a scris: "Sobianin nu a pus capăt mobilizării. El doar a scris o postare pe blog. Asta este tot. Nişte litere pe blog. Nu vă lăsaţi prostiţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel