"Duminică am decis că la următoarele alegeri nu voi mai fi disponibil în calitate de lider al VVD", a declarat Rutte luni în parlamentul Olandei.
După căderea cabinetului său, Rutte afirmase iniţial că încă are "energie şi idei" pentru a continua, însă în weekend a decis să pună punct carierei sale de 17 ani în calitate de lider al Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD). "Fac acest lucru cu sentimente împărţite, cu emoţii", a declarat el. "Ţin mult la echipă. Dar simt că aşa e corect."
Fiind unul dintre conducătorii veterani din Europa, Rutte a avut legături cu funcţii la vârf în afara Olandei, inclusiv la NATO şi UE. Dar el a declarat luni că nu e interesat de vreun post de conducere internaţional.
Rutte va rămâne în funcţie ca interimar până la alegerile din noiembrie. El a apreciat că pentru actuala administraţie "e adecvată reţinerea" în privinţa unor noi politici şi legi. "Dar există mereu chestiuni urgente care necesită decizii pe moment", a adăugat Rutte, menţionând războiul din Ucraina, asistenţa pentru victimele cutremurelor din oraşul Groningen şi un scandal referitor la asistenţa guvernamentală pentru copii.
Actualul premier predă în prezent studii sociale la o şcoală din Haga, o dată pe săptămână. "Poate că voi face acest lucru câteva zile", a precizat Rutte.
Reacţiile la retragerea dramatică a lui Rutte s-au revărsat deopotrivă de la aliaţi şi adversari.
Pieter Heerma, preşedintele partenerului conservator de coaliţie CDA, a declarat că a avut "săptămâna trecută multe critici despre cum a gestionat [Rutte] discuţiile despre migraţie. Dar după 13 ani în funcţia de premier ceea ce prevalează, pentru mine, e respectul pentru un om care a lăsat totul deoparte şi s-a dedicat cu inima şi sufletul ţării".
Şeful partidului de extrema dreaptă PVV, Geert Wilders, i-a mulţumit lui Rutte "pentru angajamentul lui neţărmuit". El a continuat: "Alegerile tale nu au fost şi ale noastre, dar le-ai făcut din convingere, iar acest lucru merită nemaipomenit de mult respect".
Caroline van der Plas, şefa partidului pro-fermieri BBB - care în acest moment se clasează înainte VVD la intenţiile de vot, conform "Sondajului Sondajelor" realizat de Politico -, a declarat că a fost "complet surprinsă" de veste. "E un om care a muncit extrem de mult, dar nu a gestionat întotdeauna lucrurile inteligent. Nu e un om care să admită uşor o greşeală", a afirmat van der Plas.
Rutte, care conduce Olanda din 2010, e cel mai longeviv premier în funcţie din istoria ţării şi a condus de-a lungul timpului patru coaliţii distincte.
În cei 13 ani petrecuţi la putere şi-a câştigat porecla de "Mark Teflon" pentru abilitatea lui de a trece cu bine de crizele politice - inclusiv un scandal privind subvenţiile pentru copii care l-a forţat să demisioneze în ianuarie 2021, doar pentru a reveni la putere după două luni, când VVD s-a clasat pe primul loc la alegerile generale.
Guvernul lui de coaliţie a căzut vineri seară din cauză că nu a putut conveni asupra unei noi politici de azil.
VVD voia să restricţioneze reuniunile familiale pentru solicitanţii de azil refugiaţi din zone de război, dar s-a izbit de opoziţia partidului ChristenUnie, cel mai mic din coaliţia de patru formaţiuni, care a afirmat că nu e dispus să dezmembreze familii, relatează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News