Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Premierul Olandei, Mark Rutte, anunță că părăsește viața politică 
WhatsApp
Premierul olandez Mark Rutte a anunţat că va părăsi viaţa politică după următoarele alegeri, în urma colapsului guvernului său de vineri.

"Duminică am decis că la următoarele alegeri nu voi mai fi disponibil în calitate de lider al VVD", a declarat Rutte luni în parlamentul Olandei.

După căderea cabinetului său, Rutte afirmase iniţial că încă are "energie şi idei" pentru a continua, însă în weekend a decis să pună punct carierei sale de 17 ani în calitate de lider al Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD). "Fac acest lucru cu sentimente împărţite, cu emoţii", a declarat el. "Ţin mult la echipă. Dar simt că aşa e corect."

Fiind unul dintre conducătorii veterani din Europa, Rutte a avut legături cu funcţii la vârf în afara Olandei, inclusiv la NATO şi UE. Dar el a declarat luni că nu e interesat de vreun post de conducere internaţional.

Mark Rutte, în viața politică până în luna noiembrie

 

Rutte va rămâne în funcţie ca interimar până la alegerile din noiembrie. El a apreciat că pentru actuala administraţie "e adecvată reţinerea" în privinţa unor noi politici şi legi. "Dar există mereu chestiuni urgente care necesită decizii pe moment", a adăugat Rutte, menţionând războiul din Ucraina, asistenţa pentru victimele cutremurelor din oraşul Groningen şi un scandal referitor la asistenţa guvernamentală pentru copii.

Actualul premier predă în prezent studii sociale la o şcoală din Haga, o dată pe săptămână. "Poate că voi face acest lucru câteva zile", a precizat Rutte.

Reacţiile la retragerea dramatică a lui Rutte s-au revărsat deopotrivă de la aliaţi şi adversari.

Pieter Heerma, preşedintele partenerului conservator de coaliţie CDA, a declarat că a avut "săptămâna trecută multe critici despre cum a gestionat [Rutte] discuţiile despre migraţie. Dar după 13 ani în funcţia de premier ceea ce prevalează, pentru mine, e respectul pentru un om care a lăsat totul deoparte şi s-a dedicat cu inima şi sufletul ţării".

Şeful partidului de extrema dreaptă PVV, Geert Wilders, i-a mulţumit lui Rutte "pentru angajamentul lui neţărmuit". El a continuat: "Alegerile tale nu au fost şi ale noastre, dar le-ai făcut din convingere, iar acest lucru merită nemaipomenit de mult respect".

Caroline van der Plas, şefa partidului pro-fermieri BBB - care în acest moment se clasează înainte VVD la intenţiile de vot, conform "Sondajului Sondajelor" realizat de Politico -, a declarat că a fost "complet surprinsă" de veste. "E un om care a muncit extrem de mult, dar nu a gestionat întotdeauna lucrurile inteligent. Nu e un om care să admită uşor o greşeală", a afirmat van der Plas.

Rutte, care conduce Olanda din 2010, e cel mai longeviv premier în funcţie din istoria ţării şi a condus de-a lungul timpului patru coaliţii distincte.

În cei 13 ani petrecuţi la putere şi-a câştigat porecla de "Mark Teflon" pentru abilitatea lui de a trece cu bine de crizele politice - inclusiv un scandal privind subvenţiile pentru copii care l-a forţat să demisioneze în ianuarie 2021, doar pentru a reveni la putere după două luni, când VVD s-a clasat pe primul loc la alegerile generale.

Guvernul lui de coaliţie a căzut vineri seară din cauză că nu a putut conveni asupra unei noi politici de azil.

VVD voia să restricţioneze reuniunile familiale pentru solicitanţii de azil refugiaţi din zone de război, dar s-a izbit de opoziţia partidului ChristenUnie, cel mai mic din coaliţia de patru formaţiuni, care a afirmat că nu e dispus să dezmembreze familii, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel