Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Vina româncelor a fost că au dat peste acei bărbați”. Venetita, Magdalena și Liora, comemorate în Italia: „Erau ca niște trandafiri”
WhatsApp
Comunitatea „Papa Ioan al XXIII-lea” (ARCB) a comemorat prostituatele româncele ucise la Verona, Italia. 

„Venetita avea o cascadă de păr roșcat. Și Lioara ochii adânci și întunecați ca pământul. Venetita și Liora sunt moarte”, au spus membrii ARCB. Erau „ca niște trandafiri”, dar au fost ucise. Magdalena, la fel ca ele. „Sunt prea multe ucise. Moarte la locul de muncă. Crimele lor nu sunt stabilite în termenul femicid. Ele rămân prostituatele ucise. De la care prostituția a luat și acea identitate feminină”. Totuși, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Venetita, Magdalena și Liora ar trebui să fie un simbol. „Pentru că nu au trăit acea violență doar în moarte. Dar și în viață. Asta se întâmplă când te prostituezi. Ei te uită. Clienții care te folosesc te uită, cei care te văd într-o clipită pe drum te uită”.

 

Venetita, Lioara și Magdalena au murit la Verona

 

Venetita și Lioara au murit la Verona. Dar pentru acest oraș ele au dispărut din memoria oamenilor. Nu pentru toți. Nu pentru voluntarii Comunității „Papa Ioan al XXIII-lea” care au dorit să le dedice ziua împotriva violenței împotriva femeilor. Acei voluntari pe care i-a cunoscut Venetita. Ea a murit pe 22 noiembrie 2014. Aproape de ceea ce avea să devină ziua simbolică și împotriva feminicidelor. Și s-a intersectat cu voluntarii lui Don Benzi în piața benzinăriei din Bassone, de-a lungul șoselei Bresciana care era încă „drumul provincial al sexului”. A lucrat acolo. „A fluturat părul ăla lung și creț, roșu, Venetita. Părul ăla nestăpânit pe care nu voia să-l prindă pentru nimic în lume. Părul acela care a fost și arma ucigașului lui. Probabil l-a strâns într-un pumn ucigașul ei. Și l-a folosit ca mâner, pentru a-i lovi fața de o margine de beton. De multe ori. Până la punctul de a o desfigura. Să-i rupă oasele capului. Dar nu suficient pentru a se opri. Și apoi a lovit-o la gât, tăindu-i respirația. Strângând-o”.

Venetita avea 46 de ani și era de origine română. Stătea în zona Veronesa de aproximativ zece ani, rezidentă în Cadidavid. Criminalul româncei nu a fost găsit niciodată. La mai puțin de doi ani mai târziu, a fost ucisă o altă româncă, Magdalena.

 

Cele trei românce au fost comemorate de comunitatea „Papa Ioan al XXIII-lea”


În anul 2016, Lioara Petronela de 28 de ani, tot o româncă, a fost ucisă și ea, pe un drum de pământ în Boscomantico. Trei înjughieturi pentru Lioara. Era prostituată de cel puțin zece ani, mereu pe stradă. Pe străzile din jumătate din Italia. A ajuns la Verona de mai puțin de o lună când Marcos René Farina Velasquez, un paraguayan de 23 de ani, a dus-o pe acea stradă. În acea seară de 28 august 2016 se certase cu iubita lui însărcinată. A mers să bea și apoi să cumpere relații sexuale. Singura „vină” a Lioarei a fost aceea că a dat peste acel bărbat, condamnat ulterior la 16 ani de închisoare. 

Cele trei românce au fost comemorate de comunitatea „Papa Ioan al XXIII-lea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel