Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022
WhatsApp
Polonia vrea să îngheţe preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022, a anunţat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, adăugând că un proiect de lege ar putea ajunge în Parlament săptămâna următoare, transmite Reuters.
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022

În condiţiile în care actualele tarife care limitează preţurile pentru gospodării ar urma să expire la finalul lui 2022, Morawiecki a declarat că o decizie va fi luată în următoarele zile.

"Vrem să îngheţăm preţurile la gaze pentru toate gospodăriile la un nivel similar cu cel din 2022. Vom decide probabil să existe un criteriu privind veniturile", a informat premierul polonez.

 

Comisia Europeană a propus un mecanism care să permită plafonarea preţului la gaze



Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv.

Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.

Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

 

Morawiecki: Propunerea UE „este la un nivel extrem de ridicat"



Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.

Propunerea UE "este la un nivel extrem de ridicat", a spus Morawiecki răspunzând la o întrebare. "Şmecheria este să păstreze preţul la un nivel decent în actualele condiţii de criză", a adăugat premierul polonez, referindu-se la plafonare, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel