Legea merge spre promulgare la șeful statului.
"Ajutorul public judiciar se poate acorda separat sau cumulat. Valoarea ajutorului public judiciar acordat nu poate depăşi în cursul unei perioade de un an suma maximă echivalentă cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare", potrivit legii adoptată de Parlament.
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut se va majora la 3.000 de lei.
Ajutorul public judiciar se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale, persoanelor care depun o cerere în acest sens și care nu-și permit cheltuielile necesare unui proces.
Beneficiază de acest ajutor persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
"La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic pentru satisfacerea unor necesităţi de bază, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere", mai prevede proiectul.
De asemenea, proiectul mai prevede abrogarea textului care permite instanţei să respingă cererea de ajutor public judiciar dacă se dovedeşte că solicitantul a refuzat anterior începerii procesului să urmeze o procedură alternativă de soluţionare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News