Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Petre Roman și Gelu Voican - Voiculescu au fost puși sub acuzare în dosarul Mineriadei. Iliescu urmează să fie audiat
WhatsApp
Parchetul General a făcut publică joi punerea sub acuzare a mai multor figuri importante din politica românească în legătură cu evenimentele violente din timpul Mineriadei din iunie 1990. Printre cei acuzați se numără fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Vasile Dobrinoiu și Peter Petre.

Parchetul General a anunţat oficial, joi, punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).

Urmează ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Ancheta procurorilor militari vizează evenimentele din luna iunie 1990, când o serie de decizii luate de către persoane cu funcții de decizie în statul român la acea vreme au dus la un atac violent asupra populației civile din București. Aceste acțiuni au rezultat în pierderea vieților a patru persoane, violul a două, precum și vătămarea fizică sau psihică a peste 1.300 de persoane. De asemenea, peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin privare nelegală de libertate.

Manifestațiile inițiale, care au început în Piața Universității din București în aprilie 1990, au fost o expresie a opoziției la regimul instaurat după Revoluția din 1989. În contextul acestor proteste, autoritățile, împreună cu alți actori politici și sociali, au desfășurat o acțiune represivă împotriva manifestanților, care a culminat cu evenimentele tragice din iunie 1990.

Procurorii susțin că acțiunile întreprinse de persoanele implicate au fost parte a unui plan bine orchestrat, care a implicat forțe ale statului și muncitori aduși din alte zone ale țării. Aceste acțiuni violente au avut drept rezultat pierderea de vieți, violuri și vătămări asupra civililor nevinovați.

Procesul de anchetă și aducerea la răspundere a celor implicați reprezintă un pas important în obținerea de justiție pentru victimele Mineriadei din 1990 și pentru societatea românească în ansamblul ei, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel