Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 450.000 de spanioli primesc o pensie de peste 3.000 de euro pe lună
WhatsApp
Securitatea Socială din Spania are pe statul de plată aproape un milion de pensionari care primesc peste 2.500 de euro pe lună. 
Peste 450.000 de spanioli primesc o pensie de peste 3.000 de euro pe lună. Sursa - Pexels

Cifra depășește cu mult salariul mediu din Spania, care a fost în jur de 2.130 pe lună anul trecut, potrivit INE. În plus, 450.000 de persoane primesc o prestație mai mare de 3.000 de euro pe lună, un prag care nu a fost atins până în 2023, când pensia maximă se situa la 3.058 de euro prin majorarea bazei maxime de contribuție. Acest lucru reiese din ultimele statistici privind pensiile contributive, publicate marți de departamentul condus de ministrul Elma Saiz.

Deși numărul pensionarilor care primesc o indemnizație de peste 3.000 de euro pe lună este relativ mic, aceștia abia reprezintă 7% din totalul pensionarilor pentru care există date pe categorii de venituri, cheltuielile pentru sistem sunt considerabile. Această grupă de populație reprezintă un cost de peste 1.363 de milioane de euro pe lună pentru conturile de asigurări sociale. 

 

Pensia medie va crește, în 2024, cu aproximativ 50 de euro

 

În orice caz, este important de reținut că  cei care primesc această pensie mare au contribuit mai mult pe parcursul carierei profesionale, ceea ce le dă dreptul la o prestație inițială mai mare la pensie.  Vârsta medie a pensionarilor este de 73 de ani, o generație care a intrat pe piața muncii între sfârșitul anilor șaizeci și începutul anilor șaptezeci.

Dintre pensionarii care primesc un beneficiu egal sau mai mic decât salariul minim, două din trei cazuri sunt femei. Pensia medie actuală  pentru o femeie este de 1.080 de euro pe lună.

În Spania există aproape 4 milioane de pensionari a căror pensie este egală sau mai mică decât salariul minim interprofesional.  

Ultimele date publicate de Securitatea Socială reflectă că pensia medie în noiembrie 2023 a fost de 1.198 de euro pe lună. Din punct de vedere al cheltuielilor, plata lunară a pensiilor contributive ajunge la 12,1 miliarde, 11,5% din Produsul Intern Brut Naţional. În total, în Spania sunt înregistrate în sistem 10.101.961 de pensii contributive. Pensia medie ar crește, în 2024, cu aproximativ 50 de euro pe lună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel