Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pericol de accident nuclear la centrala de la Zaprojie. Atacuri masive cu drone. Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc 
WhatsApp
Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri cu drone la centrala nucleară de la Zaporojie. 

"Riscul unui accident nuclear la Zaporojie crește periculos", a avertizat Rafael Grossi, liderul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), într-o declarație luni. Recent, centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie a fost ținta unor atacuri, ridicând temeri serioase cu privire la siguranța nucleară, conform AFP.

De la 7 aprilie, centrala nucleară de la Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei și ocupată de Rusia din martie 2022, a fost supusă la o serie de atacuri cu drone. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc pentru aceste incidente.

Rafael Grossi a subliniat că aceste atacuri sunt "extrem de temerare", fiind primele din noiembrie 2022 care vizează direct cea mai mare centrală electrică din Europa. El a cerut încetarea imediată a acestor atacuri în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme.

Situație critică la Zaporojie

 

Deși nu au cauzat incidente radiologice până acum, aceste atacuri au crescut semnificativ riscul la centrala Zaporojie, care are deja probleme legate de securitatea nucleară, a subliniat directorul general al AIEA, care a menționat și prezența experților agenției la fața locului.

Grossi a avertizat că aceste atacuri reprezintă un "precedent periculos", întrucât au reușit să ajungă la structura de izolare a unui reactor.

Situația este critică, cu doi ani de conflict care au afectat grav siguranța centralei nucleare Zaporojie. Rafael Grossi a subliniat că fiecare dintre cei șapte piloni de securitate și siguranță nucleară ai AIEA a fost compromis și că este necesară acțiune imediată pentru a evita un dezastru.

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear", a insistat el, adăugând că nu trebuie să lăsăm hazardul să dicteze viitorul. Chiar dacă cele șase reactoare ale centralei sunt oprite, pericolele unui accident nuclear major rămân reale și iminente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel