Procurorii susțin că acest nume (Fañch) este "împotriva intereselor copilului", iar această situație controversată atrage atenția asupra complexității legilor privind numele în Franța și în întreaga lume.
Procurorii cer schimbarea numelui băiețelului, argumentând că accentul regional adăugat numelui, în special tilde-ul deasupra literei N, este în detrimentul intereselor copilului. Numele Fañch, o variantă a lui Francis, este folosit pentru a indica o pronunție nazală a literei N și este un omagiu adus originilor părinților din regiunea Bretania.
Deși cuplul a fost avertizat la înregistrarea nașterii că numele ar putea fi respins, ei au decis să îl păstreze, considerând că reflectă rădăcinile lor culturale și identitatea regională. Acum, ei se află în fața instanței, pregătiți să își apere alegerea și să conteste acuzațiile de a fi părinți neglijenți.
Situația este una complexă din punct de vedere legal, iar opinia publică se împarte în ceea ce privește dreptul părinților de a-și numi copiii așa cum doresc și posibilele limite ale acestui drept.
În 2021, Adunarea Națională a Franței a adoptat o lege care includea dreptul de a folosi accente precum tilde în nume, dar această secțiune a legislației a fost ulterior anulată de Curtea Constituțională. Această decizie controversată a stârnit reacții din partea oficialilor regionali, cu președintele regiunii Bretagne, Loïg Chesnais-Girard, în frunte.
"Este timpul să oprim această violență socială de neiertat. Este timpul ca bogăția identităților și a limbilor regionale să fie recunoscută în Franța și ca fiecare dintre noi să poată trăi în demnitate. Ofer tot sprijinul meu familiei micuțului Fañch.", declară el.
Cu toate acestea, Franța nu este singura țară cu legi și reguli stricte privind numele copiilor. În diverse țări, există interdicții pentru nume considerate ofensive.
În România, în ultimii ani, numele amuzante și neobișnuite au devenit tot mai populare. Unii părinți au început să caute nume care să fie distincte și să reflecte propriile lor valori, rezultând apariția unor denumiri precum "Mercedesa" sau "Expertiza," care au stârnit amuzamentul publicului.
În această privință, Codul Civil intervine cu un paragraf special:
„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, care ar putea afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz,” conform articolului 84, alineatul 2.
Actul normativ nu oferă o definiție precisă a numelui interzis, lăsând decizia asupra acestui aspect la latitudinea oficialului de stare civilă. Acesta are dreptul să refuze un nume dacă îl consideră indecent sau ridicol.
În Marea Britanie, de exemplu, nu sunt interzise multe nume, dar există câteva excepții, cum ar fi Marțian, Rogue, Monkey, Chow Tow (care înseamnă "Capul care miroase") și Akuma (care înseamnă diavol).
Robocop (Mexic)
Linda (Arabia Saudită)
Snake (Malaezia)
Vineri (Italia)
Islam (China)
Sarah (Maroc)
Osama bin Laden (Germania)
Diavol (Japonia)
Albastru (Italia)
Circumcizia (Mexic)
Coran (China)
Harriet (Islanda)
Cianură (Regatul Unit)
Maimuță (Danemarca)
Thor (Portugalia)
007 (Malaezia)
Griezmann Mbappe (Franța)
Talula Does the Hula din Hawaii (Noua Zeelandă)
Bridge (Norvegia)
Nutella (Franța)
Lupul (Spania)
Tom (Portugalia)
Camilla (Islanda)
Judas (Elveția)
Duke (Australia)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News