Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pandemia a ţinut Diaspora doi ani departe de casă. Mărturiile emoţionante ale românilor: „Nu ne-am mai văzut dinainte de Covid”
WhatsApp
Pandemia a ţinut Diaspora doi ani departe de casă. Cuprinşi de griji şi de dor, lunile s-au scurs încet, iar revederile au fost mai emoţionante ca niciodată. Este luna tradiţionalelor concedii acasă ale românilor din străinătate. Vin cu banii munciţi pe alte meleaguri şi îi cheltuiesc aici cu speranţă la un viitor în care se vor putea întoarce definitiv.
Pandemia a ţinut Diaspora doi ani DEPARTE de CASĂ. Mărturiile emoţionante ale ROMÂNILOR: „Nu ne-am mai văzut dinainte de Covid”

În 1993, Dragoş Gavrilovici a decis că nu mai poate sta în România. Şi-a sărutat soţia şi copiii, şi-a îmbrăţişat părinţii şi a plecat. După el, şi ceilalţi cinci fraţi. Iar părinţii au rămas nealinaţi.

„Au rămas singuri, bolnavi. Când venim acasă îl vede pe Dumnezeu, când plecăm îl vede pe diavol”, spune Dragoş Gavrilovici, la Observator.

Belgia l-a adoptat, dar nu e „acasă”. Aşa că ce câştigă în Bruxelles investeşte aici, în Bosanci. Trage nădejde că măcar copiii lui vor avea un viitor în România.

„Când văd casa mă bucur, ce am realizat, când ies pe stradă, când mă duc la primărie, mi se urcă părul în cap. Nimic, nu asfalt, apă curent, gaz, canalizare”, mai povestește Dragoș, potrivit sursei citate.

 

„Noi venim cu banii din Belgia, îi cheltuim în România”

 

În sat aproape că nu e casă fără maşină cu numere străine parcată la poartă. Clădiri noi, frumoase, ridicate în concedii de-a lungul anilor cu bani câştigaţi muncind pentru alţii. Domnicuţa Bivol e şi ea unul din cei două mii de localnici nomazi.

„Noi venim cu banii din Belgia, îi cheltuim în România, ne întoarcem să mai facem”, spune Domnicuţa.

Acum 17 ani, Domnicuţa şi soţul ei au plecat în Grecia, unde s-a născut fata lor. În 2013 criza i-a trimis în Belgia. Au crezut că ce e mai rău a trecut. Dar a venit pandemia.

„16 am stat în casă toţi închişi”, mai povestește Domnicuţa.

În ziua în care trebuia să se vaccineze a fost diagnosticată cu Covid. Ca să se recupereze după boală, a venit acasă, în România.

„Aici e locul nostru, unde ne-am născut, ca acasă nu e nicăieri. Degeaba bani dacă nu venim acasă, să respectăm tradiţiile”, mai spune Domnicuţa Bivol.

 

200.000 de români au revenit în ţară doar weekendul trecut

 

Luna august, perioada în care românii de peste hotare aleg să se întoarcă acasă în număr cât mai mare

200.000 de români au revenit în ţară doar weekendul trecut, dublu faţă de anul trecut. Şi abia începe. Luna august e luna în care ai noştri se întorc acasă, în fiecare an.

„Nu ne-am mai văzut dinainte de covid”.

„După doi ani, doi ani”.

Un studiu recent arată că 60% din românii din diaspora cheltuiesc în vacanţele din România între 1000 şi 1500 de euro, în timp ce 25% sar de 2.000 de euro.

„Diaspora românească este o diasporă mai atipică faţă de altele în sensul că românii care au plecat la muncă în afară ţării păstrează legături mult mai strânse cu familiile, cu comunităţile din care au plecat”, spune Dan Petre, sociolog.

Aproximativ 6 milioane de români sunt împrăştiaţi în lume. 43 la sută dintre cei din România au cel puţin o rudă în afară, care se întoarce acasă vara asta, în timp ce aproape un sfert au mai mult de trei membri ai familiei plecaţi care îşi vor face concediul în ţară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel