Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olena Zelenska imploră NATO să închidă spațiul aerian al Ucrainei: „Cuvintele de simpatie nu mai sunt suficiente"
WhatsApp
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a ținut marți un discurs emoționant, cerându-le femeilor americane să primească refugiați de război și implorând NATO să promulge o zonă de interdicție aeriană, în timp ce forțele rusești își continuă atacurile asupra capitalei țării. 

Duminică, Zelenska, în vârstă de 44 de ani, a vorbit cu ABC News prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp, din motive de securitate, ea și copiii ei rămânând într-un spațiu de siguranță nedezvăluit, în timp ce soțul ei rămâne în capitala Ucrainei, Kiev. 

Prima doamnă a început cu un mesaj simplu, reflectând sentimentele multora din Ucraina și din întreaga lume.  

„Cred că mesajul meu este foarte asemănător cu cel pe care îl transmite întreaga lume. Doar două cuvinte simple: STOP RĂZBOIULUI”, a scris ea. 

 

Olena Zelenska: „Ca orice femeie din Ucraina, acum mă tem pentru soțul meu”

 

Mama a doi copii a fost foarte vocală pe rețelele de socializare, împărtășind imagini ale ororilor și ale distrugerilor care se desfășoară în prezent în Ucraina, cerând Occidentului să intervină și să pună capăt la ceea ce ea a descris ca fiind un „genocid”.

Ea a declarat pentru ABC News că se teme pentru soțul ei, care ar fi supraviețuit la „mai mult de 10” tentative de asasinat de când a început invazia, în urmă cu mai puțin de o lună. 

La începutul invaziei, Zelensky a recunoscut că este „ținta numărul unu” pentru asasinii ruși din Kiev - și că fiica sa de 17 ani și fiul său de nouă ani, sunt „numărul doi”. 

„Ca orice femeie din Ucraina, acum mă tem pentru soțul meu”, a scris Zelenska. „În fiecare dimineață, înainte de a-l suna, mă rog ca totul să meargă bine. Știu, de asemenea, cât de puternic și rezistent este el. Este capabil să reziste la orice, mai ales atunci când apără oamenii și lucrurile pe care le iubește”.

 

Zelesnka, mesaj dur pentru Nato

 

Zelenska a reluat apoi apelurile soțului ei adresate săptămâna trecută Congresului pentru o „zonă de interdicție aeriană” deasupra Ucrainei, pe care NATO a respins-o din cauza temerilor că ar putea declanșa cel de-al treilea război mondial, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că orice țară care ar lua măsuri pentru a ajuta Ucraina cu o zonă de interdicție aeriană ar fi considerată „participantă la un conflict militar”. 

„Cerem NATO să ne închidă cerul în numele tuturor locuitorilor Ucrainei sau cel puțin să ne furnizeze avioane pentru a ne putea apăra cerul de unii singuri”, a scris Zelenska.

„Voi dați viață în adăposturile antiaeriene, liniștiți copiii cu cântece de leagăn, în timp ce aviația rusă continuă să distrugă orașele noastre ucrainene pașnice”, a adăugat ea. „Vă admir puterea. Puterea care devine mai dură decât un ciocan”

 

Prima Doamnă îndeamnă americanii să aibă milă de refugiații ucraineni

 

Zelenska a transmis, de asemenea, un mesaj femeilor americane, cerându-le să își deschidă casele pentru familiile ucrainene refugiate.

„Fac apel la voi, femeile din America, și vă cer să sprijiniți femeile și copiii ucraineni care au scăpat din război și care caută un adăpost în țara voastră”, a spus ea. „În aceste zile, orice act de bunătate și umanism este vital în timp ce luptăm cu curaj pentru libertate pentru Ucraina, pentru Europa, pentru întreaga lume”.

Prima Doamnă a făcut apel și la liderii occidentali pentru că nu au făcut suficient de mult pentru a-l opri pe Putin înainte de invazia din 24 februarie, spunând că prețul mare pentru această inacțiune a fost moartea și suferința celor care au fost ținta soldaților ruși, inclusiv a celor care au murit după ce avioane de război rusești au bombardat o maternitate ucraineană.

„Astăzi, țara noastră și civilii noștri plătesc un preț foarte mare pentru tăcerea și ezitarea în ceea ce privește această problemă”, a scris Zelenska pentru ABC News. „Erau femei și copii nevinovați în maternitatea din Mariupol. Am pierdut mai mult de 71 de copii din cauza războiului rusesc - este un genocid al poporului ucrainean.”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel