Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda. Bătălii în instanţă privind interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii. Când va fi pronuţat verdictul
WhatsApp
O curte de apel olandeză a anunţat vineri că va pronunţa pe 26 februarie verdictul său cu privire la legalitatea interdicţiei de circulaţie ordonată de guvern pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, notează AFP.
Foto ILUSTRATIV

Cu toate acestea, se pare că interdicţia de circulaţie va rămâne în vigoare, indiferent de decizia în apel, guvernul încercând să introducă o nouă lege printr-o procedură rapidă cu scopul de a asigura menţinerea acesteia.

Senatul a aprobat această lege vineri seară, sprijinită cu o zi înainte de camera inferioară a parlamentului. 45 dintre cei 58 de senatori prezenţi au votat în acest sens.

Un tribunal de primă instanţă a provocat marţi confuzie în ţară ordonând guvernului să ridice imediat interdicţia de circulaţie, introdusă pe 23 ianuarie.

Instanţa a decis că legea specială pe care guvernul s-a bazat pentru a impune o interdicţia de circulaţie era prevăzută pentru "circumstanţe foarte urgente şi excepţionale", cum ar fi ruperea unui dig.

Guvernul a făcut imediat apel. Curtea de apel a suspendat prima sentinţă şi a menţinut interdicţia până la verdictul său.

Avocatul guvernului, Reimer Veldhuis, a explicat vineri în faţa judecătorilor de apel că interdicţia a fost introdusă pentru a opri o situaţie "îngrijorătoare" legată de COVID-19, la câteva săptămâni după apariţia unei noi mutaţii în Marea Britanie.

 

Verdict în apel asupra interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, vineri



"Chiar înainte de a fi introdusă interdicţia de circulaţie, apa a acoperit digul", a declarat el în cursul unei audieri la Haga.

"Pentru a rămâne la metafore, nivelul apei urma să scadă cât mai repede posibil pentru a face loc unui nou val", a adăugat Veldhuis.

Afacerea a fost adusă în faţa justiţiei de grupul Viruswaarheid (Adevărul despre virus), care a organizat mai multe manifestaţii în Olanda de la începutul epidemiei şi a promovat teorii ale conspiraţiei.

Judecătorul care a prezidat dosarul de apel, Marie-Anne Tan-de Sonnaville, a indicat că o decizie scrisă va fi pronunţată în termen de o săptămână, pe 26 februarie la orele 10.00 (09.00 GMT), spunând "încearcă să facă acest lucru cât mai repede posibil", dar fiind "incapabilă să decidă pe loc".

Interdicţia de circulaţie, în vigoare între orele 21.00 şi 04:30 dimineaţa cel puţin până la 2 martie, este prima în Olanda de la Al Doilea Război Mondial. Introducerea ei a condus la proteste violente în întreaga ţară.

Premierul Mark Rutte, al cărui guvern demisionar continuă să gestioneze afacerile curente până la alegerile de la 17 martie, a fost aspru criticat de opoziţie, cu prilejul unei dezbateri joi, în legătură cu modul în care a gestionat interdicţia de circulaţie, un deputat numindu-l chiar "dictator". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel