Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Odessa se pregătește să primească sute de persoane strămutate, având în vedere că temperaturile au scăzut foarte tare
WhatsApp
Ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar în Ucraina a dat asigurări că guvernul oferă evacuarea la Mykolaiv și Odessa, precum și în alte orașe din vestul țării, și va oferi refugiaților cazare, ajutor umanitar, cum ar fi haine și pături, alimente și asistență medicală.
Cum să adopți un copil orfan ucrainean în timpul războiului sau cum să îi oferi temporar un adăpost

Luda, voluntar la organizația umanitară "Casa Ospitalității" din Odessa a îndurat șase luni de ocupație rusă până a decis să plece cu fiul ei de 9 ani. Fără loc de muncă, fără adăpost și cu familia împrăștiată în diferite părți ale Ucrainei, a ajuns în Odesa, al treilea cel mai populat oraș ucrainean, și a fost ajutată să se instaleze și să supraviețuiască cu ajutorul umanitar.

 

Voluntarii din Odessa sunt pregătiți să primească persoanele strămutate din cauza condițiilor

 

Ea este unul dintre cei peste 50 de voluntari care, din 26 martie, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția duminicilor, distribuie ajutoare umanitare la peste 450 de persoane strămutate din zonele ocupate sau devastate de lupte.

"Fiecare persoană strămutată pe care am înregistrat-o primește o cutie de alimente la fiecare două săptămâni, plus materiale de igienă, pături și chiar seturi de farfurii și pahare, dacă are nevoie", spune Oxona, o voluntară de 28 de ani, în timp ce arată diferitele spații în care sunt depozitate toate ajutoarele umanitare "primite în întregime din donații".

Peste 38.000 de familii au colectat în opt luni, la "Casa Ospitalității", un milion de kilograme de ajutoare umanitare, 55.000 de kilograme de produse de igienă personală și aproape 500 de kilograme de medicamente. "Principala noastră preocupare în acest moment este sosirea persoanelor evacuate din regiunea Kherson, așa cum am fost deja informați de către autorități, deoarece temperaturile scad", spune Oxona, care a studiat turismul la Barcelona timp de doi ani.

 

 

Autoritățile ucrainene au recomandat evacuarea din Kherson pe timpul iernii

 

Aproximativ 75.000 dintre cei 300.000 de oameni care locuiau acolo înainte de război încă supraviețuiesc în condiții grele în Kherson după retragerea Rusiei. Autoritățile ucrainene au recomandat evacuarea din Kherson a familiilor cu copii mici, a persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități, pentru a nu se confrunta cu o iarnă grea sub bombardamentele rusești și cu lipsa serviciilor minime garantate, în urma sabotajelor efectuate de ocupanți înainte de a părăsi orașul la 11 noiembrie.

Ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar în Ucraina a dat asigurări că guvernul oferă evacuarea la Mykolaiv și Odessa, precum și în alte orașe din vestul țării, și va oferi refugiaților cazare, ajutor umanitar, cum ar fi haine și pături, alimente și asistență medicală.

Tone de pachete de orez și paste italiene, făină portugheză, porumb românesc, cârnați germani ambalați în borcane de sticlă sunt depozitate pe coridoarele și în curtea centrală a unității. Mai mulți muncitori umplu saci mari cu diferite conserve sau transportă cutii de familie în zona de distribuție.

Într-un birou, o duzină de voluntari se ocupă de persoanele strămutate care vin în ordine de pe stradă, unde peste o sută de persoane așteaptă în tăcere sub amenințarea ploii. Camera se întunecă brusc. O nouă pană de curent a avut loc în centrul orașului Odessa. "Până acum cinci zile, întreruperile de curent ne-au împiedicat să lucrăm pentru că nu aveam internet, dar acum avem generatoare și în câteva minute vom putea continua", explică Oxona.

 

Chiar dacă la Odessa condițiile sunt mai bune, există și aici întreruperi de curent

 

Organizația umanitară a fost nevoită să le ceară răbdare beneficiarilor programului din cauza întreruperilor de curent care au durat câteva ore pe zi. "Vă înțelegem nemulțumirea, dragi vizitatori, dar vă reamintim că trăim într-un război și că inamicul continuă să terorizeze întregul nostru teritoriu, iar acești călăi fără Dumnezeu sunt vinovați pentru că ne-au făcut pe toți ostatici în această situație. Să încercăm să facem față problemelor temporare cu înțelegere, umor și curaj", se arată într-un text pe pagina sa de Facebook.

Persoanele strămutate în interiorul țării au îndurat luni întregi de bombardamente intense și au fost ținute în condiții dure, ascunse în pivnițe, garaje sau adăposturi temporare. Olev a venit cu fiica sa de trei ani, Kaja, în clădirea organizației umanitare. După o discuție cu agentul de securitate care controlează schimbul la ușă, este invitat să intre. Înăuntru, el se relaxează în timp ce privește cum unul dintre voluntari îi dăruiește fetiței sale un elefant de pluș.

Alimentele pe care le primește includ o porție de mâncare pentru bebeluși pentru fetiță, care pleacă cu un zâmbet larg pe față. Pe stradă, Olev spune că este din Mykolaiv și că a fugit pe 7 martie, când bombardamentele au fost atât de puternice. Înainte de a pleca, el explică: "Nu ne-am mai întors de atunci și mă îndoiesc că ne vom mai întoarce acum, pentru că ne este frică de bombe și nu avem apă sau electricitate în casă", conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel