Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu toți eroii poartă pelerină. Un român din Anglia demască șarlatanii care dau țepe pe grupurile de Facebook
WhatsApp
Un blogger român stabilit în Liverpool luptă cu escrocii de pe grupurile de Facebook care promit locuri de muncă, acte sau diverse alte facilități. Bărbatul spune că a primit inclusiv amenințări. 
Românul din Anglia demască șarlatanii de pe Facebook (Foto: Meta)

Un blogger român stabilit în Liverpool, cunoscut sub pseudonimul Garcia Calavera, duce o luptă împotriva escrocilor care înșală români din Marea Britanie prin intermediul grupurilor de Facebook. Activ pe majoritatea acestor platforme, bloggerul intervine ori de câte ori suspectează persoane care încearcă să profite de membrii comunității, dar preferă să rămână anonim din motive de securitate.

„Nu-mi pot dezvălui numele real, este prea periculos. Teparii români din UK mi-au amenințat familia și mi-au spus că mă vor căuta chiar și în gaura de șarpe”, a declarat el, potrivit publicației Anunțul UK.

Garcia Calavera explică că deși înțelege că unii încearcă să-și câștige existența prin metode neortodoxe, nu poate tolera înșelătoria îndreptată împotriva românilor care muncesc din greu în Marea Britanie. „Știu că acești tepari încearcă și ei să câștige un ban, dar să nu o facă pe spatele românilor naivi și amărâți. Oamenii aceștia muncesc din greu în depozite, fabrici și ferme, iar escrocii vin și le iau banii fără niciun scrupul”, spune el.

Vezi și: Salariul unei românce care lucrează ca șofer de autobuz în Londra: „Tarifele sunt mai mari noaptea”

Ce promit țeparii de pe grupurile de Facebook

 

Multe dintre victimele acestor înșelătorii sunt persoane din România care speră să ajungă în Marea Britanie pentru o viață mai bună, fiind atrase de promisiuni false privind obținerea de vize de muncă sau acte de rezidență, care, în realitate, sunt extrem de greu de obținut după Brexit.

Garcia Calavera consideră că este de datoria lui, atât ca român cât și ca om, să ajute compatrioții să navigheze prin capcanele din comunitățile online. „Toată lumea este binevenită, dar trebuie să o facă pe căi legale. Nu există scurtături, iar cine promite că obține rapid acte este clar un tepar”, avertizează el.

Potrivit relatărilor de pe blogul său, cele mai comune înșelătorii întâlnite pe grupurile de români din Marea Britanie sunt legate de promisiuni privind rezidența, locurile de muncă, asigurările auto sau obținerea de documente precum carduri CSCS sau bancare. De asemenea, bloggerul a atras atenția asupra unei metode periculoase, cunoscută sub numele de „încărcări bancare”, prin care cei care acceptă să primească bani devin complici la spălarea de bani.

„Este una dintre cele mai periculoase capcane în care poate cădea cineva. Cei care primesc banii ajung să fie intermediari pentru grupări infracționale”, explică Garcia Calavera, mai scrie sursa citată. 

Bloggerul este originar din Constanța și s-a mutat în Marea Britanie în urmă cu aproape șase ani. Înainte de a emigra, lucra ca ofițer de navă și avea un venit bun, dar a decis să plece din țară în căutarea unei vieți mai bune.

„Am demisionat pentru că îmi doream mai mult de la viață. Știam că va veni timpul să am copii și eram conștient că le va fi greu să își construiască un viitor în România”, a precizat el.

În prezent, Garcia Calavera lucrează în domeniul IT și și-a cumpărat o casă în Liverpool.

 

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel