100 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la mai mulți producători/distribuitori. Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție:
Dintre acestea: – 0,01 % au 55% boabe de muștar; -0,01% au 50% boabe de muștar; – 0,01% au 46% boabe de muștar; -0,05% au 10% boabe de muștar
Dintre acestea: -0,27% au 20% făină de muștar; -0,01% au 10% făină de muștar. Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal: –37% nu menționează proveniența ingredientului principal. Conform datelor culese, 37% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.
De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:
E160a- Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.
E415– Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
E330– Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare. InfoCons este alături de tine, 0219615!Ia atitudine!”, a declarat Sorin Mierlea - Președinte InfoCons.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News