Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, parțial ocupată, a fost operată de tehnicieni ucraineni pe tot parcursul războiului, deși se află sub control rusesc.
"Potrivit informațiilor disponibile, începând de astăzi, ocupanții au interzis intrarea pe teritoriul centralei nucleare din Zaporizhzhia a ... lucrătorilor care au refuzat să semneze contracte cu Rosatom", a declarat Statul Major General al Ucrainei în actualizarea sa zilnică de război.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la această acuzație. Un purtător de cuvânt al firmei nucleare ucrainene Energoatom nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Ucraina a declarat luni că a fost nevoită să impună întreruperi de curent de urgență regulate în zone din întreaga țară, după un eșec în cursa sa pentru repararea infrastructurii energetice afectate de loviturile cu rachete rusești.
Unitățile energetice de la mai multe centrale electrice au fost nevoite să efectueze opriri de urgență, iar cererea de electricitate a crescut pe măsură ce vremea de iarnă cu zăpadă s-a instalat în capitală și în alte părți, a declarat operatorul rețelei naționale Ukrenergo într-un comunicat.
"Odată ce cauzele opririi de urgență vor fi eliminate, unitățile vor reveni la funcționare, ceea ce va reduce deficitul din sistemul energetic și va reduce volumul restricțiilor pentru consumatori", a precizat acesta.
DTEK, cel mai mare producător privat de electricitate din Ucraina, a declarat că va reduce furnizarea de electricitate cu 60% pentru consumatorii săi din Kiev, unde temperaturile se situează în jurul valorii de zero grade Celsius.
Din aprovizionarea rămasă, doar 42% a mai rămas pentru consumatorii obișnuiți, după ce au fost luate în calcul nevoile critice de infrastructură, a precizat acesta.
"Facem tot posibilul pentru a furniza energie electrică fiecărui client timp de 2-3 ore, de două ori pe zi", a scris pe Facebook filiala DTEK din Kiev.
Deficitul de capacitate a sistemului național de energie electrică a scăzut la 27%, a precizat Ukrenergo.
Moscova spune că atacurile sale asupra infrastructurii vitale sunt legitime din punct de vedere militar și că Kievul poate pune capăt suferinței poporului său dacă cedează în fața cererilor rusești. Ucraina spune că atacurile menite să provoace suferința civililor reprezintă o crimă de război, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News