Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat luarea Hersonului sub control, după fuga rușinoasă a rușilor
WhatsApp
Oraşul Herson a trecut sub controlul militarilor ucraineni, transmite postul de televiziune 360. Anunțul a fost făcut de Direcţia Generală a serviciului de informaţii al Ministerului Apărării al Ucrainei pe pagina sa de socializare.
Sursa: foto t.me/zedigital

Surse din departamentul militar au adăugat că în oraş intră unităţi ale Forţelor Militare ale Ucrainei, potrivit Rador.

Steagurile ucrainene au apărut în Herson vineri, 11 noiembrie. "Ele înseamnă că Herson este Ucraina, că Hersonienii sunt indestructibili, că au rezistență, chiar rezistența pe care o cerem întotdeauna să o aibă în timpul unei operațiuni militare. Și le suntem recunoscători că au îndurat acest moment și că acum dau indicii atât de transparente încât nu numai că vom avea o zi bună, dar și un somn bun", a afirmat Natalya Humenyuk, șefa Centrului Comun de Coordonare a Presei al Forțelor de Apărare "Sud" la televiziunea națională.

Ea a subliniat că Hersonul a fost întotdeauna al Ucrainei, dar ocupat temporar.

Rușii se retrag din Herson

 

La 9 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a decis să își retragă trupele de pe malul drept al Hersonului spre stânga. Ucraina a fost precaută în privința unor astfel de declarații.

Pe 10 noiembrie, ocupanții au aruncat în aer poduri în direcția Herson, în ajunul unei evadări pe scară largă.

La 11 noiembrie, după-amiaza au început să apară fotografii și înregistrări video din centrul orașului Herson, unde localnicii îi salutau pe militarii ucraineni. În plus, un steag ucrainean flutura pe clădirea administrației de stat a orașului.

Site-ul forțelor de operațiuni speciale ucrainene Resistance a raportat că ocupanții ruși din Herson se deghizează în civili și își ascund uniformele în tomberoane.

Reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării a subliniat că rușii abandonați de comandamentul militar nu vor putea scăpa. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării a îndemnat militarii ruși abandonați să se predea și a confirmat că unități militare ucrainene intră în Herson, care este ocupat de la începutul lunii martie. 

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat luarea Hersonului sub control, după fuga rușinoasă a rușilor

 

Aceștia au declarat că, după ce principalul grup de trupe ale armatei ruse s-a retras din Hersonul ucrainean, comandamentul rus i-a abandonat pe soldați în voia sorții, îndemnându-i să încerce să scape singuri, schimbându-se în haine civile.

"Herson revine sub control ucrainean, unitățile AFU intră în oraș. Rutele de retragere ale ocupanților ruși se află sub controlul de foc al armatei ucrainene. Orice încercare de a se opune forțelor armate ucrainene va fi reprimată. Orice militar rus care se opune va fi distrus. Aveți singura șansă de a evita să fiți uciși - să vă predați imediat", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Armata a subliniat că, în cazul predării voluntare, Ucraina garantează rușilor viața și siguranța, respectarea Convențiilor de la Geneva, hrană, asistență medicală și posibilitatea unui schimb.

La 11 noiembrie, pe rețelele de socializare au circulat activ imagini care arată locuitorii din Herson cu steaguri ucrainene și militari ucraineni pe străzile orașului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel