Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mii de români merg 5 kilometri pe jos, prin ploaie, până la peștera Sfântul Andrei
WhatsApp
Mii de pelerini sunt acum în localitatea constănțeană Ion Corvin, unde se află Peștera Sfântului Andrei. La slujbă pot participa credincioși atât din Constanța, cât și din alte județe din țară.
Mii de români merg 5 kilometri pe jos, prin ploaie, până la peștera Sfântul Andrei. Drumul, blocat de mașini și autocare

De la Ion Corvin până la peșteră sunt aproximativ 5 kilometri, distanță pe care oamenii trebuie să o parcurgă pe jos. Asta, în ciuda vremii nefavorabile, în zonă sunt 4 grade Celsius și plouă neîncetat de ore în șir.

Unii au venit cu mașinile personale, iar alții cu autocarele, dar vehiculele trebuie lăsate la intrarea în localitate. Pentru că nu au unde parca mașinile, oamenii le-au lăsat pe marginea drumului, iar traficul este blocat cu totul. La intrarea în localitatea Ion Corvin, sunt 30 de polițiști și 200 de jandarmi care fac controlul pelerinilor.

Autoritățile au anunțat în urmă cu câteva zile care sunt regulile pentru pelerinajul din acest an. Au fost stabilite trasee de deplasare la peșteră.

 

Pelerinii vor purta măști și vor păstra o distanţă de cel puţin 2 metri între ei

 

Purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi şi va realiza un triaj observaţional. Totodată, aceştia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele şi suprafeţele frecvent atinse.

Participanţii pot proveni şi din afara localităţii în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale.

 

Aproape un milion de români îşi celebrează onomastica de Sfântul Andrei. Să le spunem: La mulți ani!

 

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an, reprezintă o sărbătoare specială pentru români, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Aproape un milion de români îşi celebrează onomastica marţi, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, mai mult de 500.000 sunt bărbaţi.

În rândul acestora, cel mai des întâlnit prenume este Andrei (471.375 de persoane). Derivate sunt Andrăs/Andras/Andraş (11.213 persoane), Andreas/Andreas/Andreaş (8.847), Endre (3.124), Andi (2.940), Andrea (811), Andreeas (787), Andreiu (356) Andrew (618), Andrey (260), Andru (157) și Andries/Andrieş (40).

Dintre prenumele feminine, cele mai des întâlnite sunt Andreea (337.437 de persoane), Andra (31.310 persoane), Andrada (21.051) și Andreia (7.835).


[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel