Smaranda Cojocaru, o româncă stabilită de 20 de ani în Peru, a spus, în emisiunea Departe de România, ce preparate tradiționale românești au cel mai mare succes în această țară. Ea spune că peruanii fac coadă la grătarul de mici, dar nu se dau în lături nici de la
Românca spune că le gătește mici și salată de vinete musafirilor.
"Mici, ardei umpluți, varză călită, salată de vinete, salată de beuf, zacuscă".
Ea spune și ce preferă cel mai mult musafirii.
"Salam de biscuiți, prăjitură cu brânză și mici, aș zice că e principalul. Acestea sunt vedetele"
Întrebată ce preferă soțul peruan, Smaranda spune că micii.
"Mici. Și soțul și copiii. Băiatul chiar v-am trimis unele poze, e încântat. Lui îi place să gătească și câteodată este ajutorul meu de bucătar".
Smaranda Cojocaru a deschis în Peru și o firmă de catering, numită Manos Rumanas. Ea participă la diverse evenimente și târguri, unde a putut observa cu ușurință care sunt preparatele românești preferate de peruani.
"Peruanii sunt încântați, nu au nevoie să le descriem ceea ce este, pentru că fac coadă imediat. Am fost la un târg la care în două ore nu mai aveam nimic. Efectiv a fost coadă. Nu mai aveam nici mâini cum să putem să facem față cu toți peruanii. Sunt încântați mai ales de mici. Micii n-au nevoie de nicio prezentare. Îi pui pe grătar și deja toți sunt acolo", povestește românca.
Smaranda pregătește mai multe preparate românești.
"Am făcut mucenici, cozonac, halva. Băiatul meu era încântat de halva. Și aici în Peru nu găsești halva. Am zis hai să încerc să văd dacă iese pentru copilul meu. Lui îi era poftă și dor de halva. Așa am reușit să găsesc rețeta și să fac și halva care a fost acceptată pe piața peruană", mai povestește românca.
Smaranda Cojocaru și Diana Rotundu, două românce stabilite de mai mulți în Peru, au fost invitatele celei mai recente ediții a emisiunii Departe de România.
Urmărește mai jos emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News