Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Măsură fără precedent în cazul copiilor familiei Bodnariu
WhatsApp
Cazul Bodnariu din Norvegia a ajuns în atenţia parlamentarilor români. O delegaţie va pleca la Oslo pe 19 ianuarie.

 

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia a ajuns în atenţia parlamentarilor români. O delegaţie va pleca la Oslo pe 19 ianuarie, ca să afle motivele pentru care statul norvegian i-a separat de parinţi pe cei 5 copii ai familiei. Oficialităţile norvegiene susţin că minorii ar fi fost agresaţi fizic, dar părinţii acuză autorităţile de abuz. 

 

Parlamentarii români se vor întâlni cu omologii lor şi cu reprezentanţi ai Ministerului Familiei şi Culturii din Norvegia. Oficialii români au cerut să li se prezinte ancheta socială efectuată de serviciul local de protecţie a copiilor, în urma căreia în data de 16 noiembrie 2015 cei 5 copii ai familiei Bodnariu au fost luaţi de statul norvegian.


"Cazul acesta suscită interesul pentru că s-au întâmplat câteva lucruri asupra cărora planează anumite suspiciuni, de abuz de drept şi de putere a unor instituţii ale statului norvegian. Pe de altă parte planează şi suspiciuni asupra părinţilor că şi-ar fi lovit copiii şi le-ar fi aplicat un comportament neadecvat. Adevărul trebuie să iasă la iveală, însă din păcate autorităţile norvegiene au fost destul de opace la solicitarea autorităţilor române. Chiar dacă tatăl nu mai este român şi mama este cetăţean norvegian, acei 5 copii sunt cetăţeni români şi trebuie să fie reprezentaţi de autorităţile române. Am cerut să ni se prezinte ancheta care a stat la baza incredinţării copiilor familiei Bodnariu la 3 familii surogat. Avocatul familiei susține că fără a exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă, copiii vor fi încredinţaţi spre adopţie internaţională, ceea ce este extrem de grav." spune Mircea Dolha, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei pentru Comunităţile de Români din afara Graniţelor, care a declarat în exclusivitate pentru stiridiaspora.com că vor cere autorităților norvegiene informații despre toate familiile de români au rămas fără copii, întrucât cazul Bodnariu nu este singular.


Şi Ministerul de Externe, prin Ambasada României la Oslo a urmărit îndeaproape cazul familiei Bodnariu şi este pregătită să ofere asistenţa consulară necesară. Oficialii români s-au lovit însă de legislaţia norvegiană care dau autonomie serviciilor de protecţie socială şi nu pot fi trase la răspundere de Guvern sau de orice altă autoritate centrală. Parlamentarii români susțin însă că au la dispoziție mai multe pârghii decât diplomații.

 

Inginerul IT Marius Bodnariu are dublă cetățenie şi este căsătorit cu asistenta medicală Ruth Bodnariu, de origine norvegiană. Împreună au cinci copii, cu vârste între 4 luni şi 9 ani. Problemele au început în 8 octombrie anul trecut, când directoarea şcolii unde învăţau cele doua fete ale familiei Bodnariu a sesizat protecţia copilului după ce a aflat ca uneori acestea erau disciplinate de părinti prin corecţii fizice. Părintii ar fi suspectaţi şi de îndoctrinare religioasă a copiilor. Părinţii recunosc că aplicau mici "corecţii fizice" precum o palmă la fund sau trasul de urechi, dar susţin că reacţia autorităţilor norvegiene a fost disproporţionată.

 

Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu a declarat în presă părinţii nu au dreptul să-şi vadă toţi copiii. Doar bebeluşul, de două ori pe săptămână câte două ore. Şi pe baieti doar mama o dată pe săptămână. Pe fete nu le-a mai văzut.

 

Cazul familiei Bodnariu a stârnit reacţii internaţionale. În mai multe oraşe din Europa şi Statele Unite românii au organizat mitinguri de protest. Mâine, 9 ianuarie românii se vor întâlni la un miting în Piața victoriei pentru a susține reîntregirea familiei Bodnariu. Și în Italia va exista un miting de solidaritate!

 

Iată calendarul protestelor anunțate în întreaga lume

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel