Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mărturia unui român din Israel care şi-a petrecut noaptea sub tirurile Hamas: „Nu trebuie să ne plecăm în faţa terorii”
WhatsApp
David Nelersa, un român care trăieşte în Israel, a povestit cum şi-a petrecut noaptea în care organizaţia islamistă Hamas a lansat peste 1.000 de rachete asupra statului evreu.

Bărbatul spune că situația este grea pentru localnici, dar aceștia trebuie să facă față situației pentru că israelienii „nu au altă țară” în care să se ducă. 

În noaptea de marți spre miercuri, alarmele au sunat aproape continuu iar tirurile asupra orașelor israeliene s-au domolit abia către dimineață, povestește David Nelersa.

„Ne-am petrecut noaptea în buncăr, în camera protejată. Aseară, la ora 21, a sunat alarma. Am fugit repede ... Fiecare apartament are o cameră specială cu pereţi groşi, cu obloane de fier. Le-am închis ermetic. Am stat în camera protejată. Era un zgomot de nedescris. La un moment dat, o rachetă a căzut la noi în cartier şi s-a oprit şi curentul. Am rămas în întuneric. Telefoanele erau suprasolicitate şi nu aveam semnal. N-a fost uşor. Prima alarmă a durat 45 de minute. Parcă niciodată n-a fost o alarmă atât de lungă. După aceea, cu intermitenţe, toată noaptea (au fost alarme)”, a povestit David, la Antena 3.

 

Român din Israel: Sloganul „staţi în case” se aplică, dar din alte motive

 

„Copiii au dormit acolo. Noi am mai ieșit, dar am făcut noapte albă. Am avut alarme şi la 3 dimineața, şi la 4, şi la 5. Abia la 5.30 dimineața au încetat. În orașul în care stau eu nu au mai fost alarme, dar au fost în orașele din sud.

Școlile sunt închise, cei care au putut, au lucrat de acasă. Sloganul "stați în casă" a fost valabil la noi, dar din alte motive. N-avem încotro. Deja s-a anunțat că la ora 18.30 (miercuri, n.r.) va fi o nouă salvă de rachete. N-avem încotro. Sperăm că armata va reuşi să oprească acest conflict.

Nu este ușor, dar nu trebuie să ne plecăm în fața terorii. Statul Israel este un stat democratic, are o conducere democratică şi, până la urmă, israelienii nu au altă țară. Trebuie să facem față situației așa cum este. Sigur că într-o situație de război nu există câștigători, există doar pierzători, şi ne e teamă (...)

Copiii sunt instruiți. La fel cum ai japonezilor sunt instruiți ce trebuie să facă în caz de cutremur, şi copiii noștri sunt instruiți cum să procedeze în caz de alarmă", a mai spus David.

Bilanţul raidurilor aeriene efectuate pe teritoriul palestinian a ajuns la 53 de morţi, după ce autorităţile israeliene au anunţat, miercuri, uciderea a 16 lideri ai grupurilor islamiste din Fâşia Gaza.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel