Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Maria, agenta FSB "româncă", deportată de ucraineni pentru că era "prea frumoasă" pentru "iubitul" pilot rus
WhatsApp
Maria este o „iubită româncă“, în realitate agent FSB (Serviciul Federal de Securitate rus), care se află în centrul unei operațiuni de spionaj în care rușii și ucrainenii încearcă să se joace de-a șoarecele și pisica. Scenariul, care pare unul mai degrabă de film, este o realitate a războiului din Ucraina.

Rusia susține că a dejucat un complot al ucrainenilor pentru a-i determina pe piloții lui Putin să dezerteze și să piloteze avioane de luptă în Ucraina. FSB spune că acest complot ar fi fost pus la cale de agenți britanici și ucraineni pentru a pune Kremlinul într-o lumină proastă.

Cu toate acestea, un jurnalist de renume susține că s-a întâmplat contrariul și că rușii au ieșit extrem de rușinați din această poveste cu tușe „romantice“.

„Românca" Maria, pionul care a schimbat totul

 


Apariția bruscă a Mariei - o româncă frumoasă "plantată" de FSB - le-a dovedit de fapt agenților ucraineni că era în curs o operațiune ratată, orchestrată de Lubyanka (clădirea care găzduiește sediul FSB), a declarat jurnalistul Christo Grozev, coordonatorul biroului de cercetare Bellingat din Marea Britanie.

Oficialii de la Kiev "au încercat să recruteze piloți militari ruși, oferindu-le bani și garantându-le cetățenia într-una dintre țările UE", a afirmat FSB, condus cândva de Putin însuși.

Piloții ruși ar primi chiar și până la 2 milioane de dolari dacă ar accepta să fugă în Ucraina la bordul avioanelor de vânătoare.

Slugile lui Putin au pretins că au interceptat comunicații text-voce între "un angajat al Direcției principale de contrainformații a Ministerului ucrainean al Apărării și un pilot 'rus'".

Maria, agenta FSB "româncă", deportată de ucraineni pentru că era "prea frumoasă" pentru "iubitul" pilot rus

 

Planul era de a plăti un avans de 4.000 de dolari pentru a-l convinge pe pilotul rus să piloteze un avion de vânătoare Su-24, Su-34 sau Tu-22MZ în Ucraina. Tu-22M3 este un bombardier nuclear strategic. Banii au fost transferați prin intermediul unor „femei curier“, care ar fi fost reținute în prezent în orașul rus Kazan.

Pentru iubita unuia dintre piloți au fost pregătite pașapoarte românești și slovene, susțin rușii.

Dar Grozev - acuzat de ruși de implicare în acțiunea ucraineano-britanică - are o altă părere: "Folosindu-se de probe false, FSB m-a acuzat de implicare în deturnarea unui avion", a declarat Grozev, citat de Daily Mail.

Viața bate filmul: spioni, pașapoarte false și... iubite false


"Este adevărat că am participat la schema de domeniul SF a agenților trimiși, a pașapoartelor false și a iubitelor false, dar ca documentarist! Da, am investigat una dintre cele mai nebunești misiuni de contrainformații din toate timpurile.... Deși Rusia pretinde că a descoperit planul, în realitate operațiunea a fost o umilință pentru FSB, expunând fără să vrea identitatea a zeci de ofițeri de contrainformații, metodele lor de lucru și detalii despre bunurile lor ascunse",  adăugat Grozev.

Jurnalistul a promis că va dezvălui totul într-un documentar dur.

"În aprilie, Ucraina a adoptat 'legea privind predarea armelor contra unei recompense'. Agenții ucraineni au abordat piloții ruși cu oferte bazate pe această lege. Am auzit despre această inițiativă și ne-am asigurat un loc în primul rând pentru a realiza un documentar despre această misiune.

Unii piloți militari ruși au fost contactați și chiar au trimis imagini din avioanele de luptă. Negocierile dintre recrutorii ucraineni și piloții ruși au decurs exact așa cum ar fi trebuit, dar tonul s-a schimbat rapid, lăsând să se înțeleagă că piloții vorbeau acum în numele FSB și nu în nume personal“, a explicat Grozev cum a intrat el pe firul poveștii.

"Un indiciu că FSB a interceptat comunicațiile a venit după ce unul dintre piloții ruși a declarat brusc că nu mai dorea ca iubita lui, ci 'prietena' lui, să părăsească țara.

Mi-a luat cinci minute să aflu cine era 'iubita' pilotului (prea drăguță pentru el), o tânără care lucrează ca antrenor de fitness ziua și ca iubită 'surogat' sub controlul FSB noaptea. Serviciile secrete ucrainene au aflat și ele“.

Pilotul nu știa nimic despre 'prietena' lui. Dar am descoperit, de asemenea, că, în cadrul acestor negocieri între 'iubita' sa și ucraineni, a vorbit și cu un ofițer FSB", a explicat Grozev.

Un alt indiciu a apărut atunci când un alt pilot i-a întrebat brusc pe ucraineni cum își poate seda copilotul.

„În acel moment mi-am dat seama că operațiunea inițială se încheiase și că totul se transformase într-o 'operațiune cu dublu joc', în care ambele părți încercau să extragă cât mai multe informații posibile, furnizându-și reciproc informații false", a adăugat jurnalistul.

Ucrainenii le-au dat piloților hărți false și viceversa

 

"La un moment dat, ucrainenii au convins FSB să trimită una dintre prietenele piloților - împreună cu o întreagă echipă FSB - la Minsk, unde urmau să se întâlnească cu partea ucraineană. FSB a așteptat patru zile pentru nimic. Jocul s-a încheiat atunci când FSB și-a dat seama că nimeni nu avea de gând să respecte întâlnirile. Iar ucrainenii au descoperit că nu vor avea piloți ruși. Este ca un film nebunesc", a conchis el, potrivit Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel