Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lukașenko, aliatul Putin, recunoaște războiul din Ucraina și spune că „operațiunea durează prea mult”
WhatsApp
Alexandr Lukașenko, principalul aliat al lui Putin în războiul declanșat împotriva Ucrainei pare dezamăgit. Președintele Belarusului a declarat, într-un interviu pentru Associated Press, că „operațiunea specială” din Ucraina „durează prea mult”. 

„Nu sunt atât de mult preocupat de această problemă pentru a spune că totul decurge conform planului rușilor, așa cum afirmă ei, sau totuși este așa cum simt eu. Subliniez, încă o dată, eu simt că această operație durează prea mult”, a declarat Lukașenko.

Mai mult, Lukașenko recunoaște că ceea ce se întâmplă în Ucraina este un adevărat război și nu „operațiune militară specială” așa cum insista până acum.

„Eu cunosc poziția Rusiei. Eu știu ce propune Rusia Ucrainei, dar de ce Ucraina,  pe teritoriul căreia se poartă, de facto, un război și mor oameni, nu este interesată pentru negocieri”, a menționat Lukașenko.

Povestea tristă a bunicului Vladimir, evacuat din Lviv: Soția, fiul și fiica mea au murit. Doar nepotul Misha a supraviețuit

 

Totodată el a numit inadmisibilă utilizarea armelor nucleare și a îndemnat comunitatea internațională „să facă totul” pentru a evita un eventual conflict NATO-Rusia.

În replică la remarca lui Lukașenko cu privire durata „operațiunii” în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că „operațiunea militară în Ucraina se desfășoară conform planului”.

 

Planurile lui Putin în orașele ocupate în Ucraina: Ruble rusești, steagul sovietic și Kremlin TV 

 

Una dintre primele regiuni, ocupate de ruși, este orașul-port Herson din sudul Ucrainei. Aici se vede deja ce vrea cu adevărat Kremlinul: un control pe termen lung.

După ce a refuzat să colaboreze cu forțele ruse, primarul ales al Hersonului a fost demis și înlocuit cu unul desemnat de Moscova. Apoi, rușii au anunțat că grivna ucraineană va fi înlocuită cu rubla rusească.

Regiunea este tăiată treptat de la informațiile care vin din restul Ucrainei: întreruperi ale internetului și serviciilor de telefonie mobilă. De altfel,  zona primește informații de la principalele canale de televiziune de stat ruse, care sunt mașinăria de propagandă a Kremlinulu, relatează NBC News, citat de Digi24.

Steagurile sovietice și statui ale lui Lenin au apărut în piețele centrale ale mai multor orașe din regiune.  ă în 9 mai. Introducerea rublei și întreruperea comunicațiilor echivalează cu „consolidarea ocupației” în regiune, a spus Volodimir Fesenko, un analist politic ucrainean: „Este un memento că Rusia nu va da aceste teritorii înapoi Ucrainei”.

Vezi si:  Peste 2.000 de ucraineni, ținuți de ruși în "lagărele de filtrare" din Mariupol: "Sunt hrăniți cu supă chioară, nu au voie să iasă afară"

Ucraina a avertizat că Rusia intenționează să organizeze un referendum fals, care ar putea pune bazele dominației oficiale a Moscovei, fie transformând regiunea într-o „republică populară” asemănătoare teritoriile separatiste din Donbbas pe care Rusia le controlează deja, fie chiar prin anexarea directă a zonei, așa cum a făcut cu Peninsula Crimeea în 2014.

 

Herson este o poartă de acces pentru un control mai mare al sudului Ucrainei

 

Rușii au capturat Hersonul la începutul lunii martie. Locuitorii spuneau pe atunci că le e frică să-și părăsească locuințele și s-au ascuns în pivnițe.

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic, cu aproape 300.000 de locuitori, cu o industrie majoră de construcții navale, care servește drept poartă de acces pentru un control mai mare al sudului Ucrainei. Situat la confluența râului Nipru cu Marea Neagră, la doar două ore de Crimeea, orașul este esențial pentru a stabili un coridor pe uscat din zonele controlate de ruși din est până la Odesa, în sud-vestul Ucrainei și regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, despre care analiştii spun că ar putea fi unul dintre obiectivele invaziei Rusiei.

Analiștii cred că președintele rus Vladimir Putin încearcă să declare orice fel de victorie în Ucraina, de 9 Mai. Întrucât armata nu reușește o victorie pe câmpul de luptă, schimbări ale statutului teritoriilor din sudul Ucrainei ar putea fi prezentate ca o victorie pentru Rusia.Ministerul britanic al Apărării a avertizat că mișcările recente ale Rusiei semnalează „intenția sa de a exercita o influență politică și economică puternică în Herson pe termen lung”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel