Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lista țărilor care au impus noi reguli de călătorie. Ce trebuie să facă românii care merg în Spania, Italia sau Grecia
WhatsApp
Unde plecăm în vacanță în această vară? Ce avem de făcut dacă suntem vaccinați? Ce reguli trebuie să respectăm dacă nu ne-am imunizat? Ce țări ne cer la intrare test PCR negativ și în ce condiții? Ne mai trebuie PCR dacă am trecut prin boală și avem anticorpi? Foarte multe întrebări cu cel puțin tot atâtea răspunsuri și cu responsabilități și cheltuieli în plus atunci când ne planificăm vacanța.

Începem cu Grecia, una dintre cele mai populare destinații printre români. Poți călători fără niciun fel de restricții în Grecia în două situații – fie ești imunizat în totalitate, adică au trecut două săptămâni de la cea de-a doua doză de vaccin, fie ai avut COVID 19, dar nu au trecut încă 180 de la testul pozitiv. Altfel, dacă nici nu ai avut COVID, nici nu ești vaccinat, atunci ai nevoie de un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid făcut cu cel mult 48 de ore înainte de plecare.

În Italia, călătorești fără restricții dacă ești vaccinat sau dacă demonstrezi că ai avut COVID. Îți trebuie, însă, un test de anticorpi. Altfel, trebuie să prezinți un PCR negativ sau un test rapid, ca să nu stai 10 zile în carantină.

Aceleași condiții trebuie îndeplinite și dacă mergi în Spania. Singura diferență este că ai nevoie de Certificatul Verde care să ateste că ai avut COVID și care nu trebuie să fie mai vechi de 6 luni de la emitere.

Cei vaccinați pot călători în Franța fără nicio restricție, anunță Antena 3. La fel și dacă ai avut COVID, dar îți trebuie PCR-ul inițial pozitiv sau un test de anticorpi nu mai vechi de 6 luni. Dacă nici nu ești vaccinat, nici COVID nu ai făcut, atunci se ia în calcul zona din care călătorești – verde, galbenă sau roșie. Ți se va cere un motiv serios de călătorie, un PCR sau un test rapid negative. Cei care vin dintr-o zonă galbenă sau roșie e posibil să stea între 7 și 10 zile în carantină.

În Austria poți intra fără nicio restricție timp de 270 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin. Dacă ai avut COVID, poți călători liber în cele 180 de zile de după infectare, dar îți trebuie un certificat care să arate câți anticorpi ai în urma bolii, valid 90 de zile de la emitere. Poți călători liber și dacă ai avut COVID și ai primit o singură doză de vaccin. Dacă nu ești vaccinat și nici nu ai avut COVID îți trebuie un test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test de anticorpi făcut cu cel mult 48 de ore înainte de plecare.

În Bulgaria lucrurile sunt cât se poate de simple: puteți intra și călători liber în țara vecină fără să aveți nevoie de dovada vaccinării sau de un test PCR negativ. Singura condiție este să veniți din România.

Și în Ungaria, românii călătoresc fără restricții, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați sau dacă au avut sau nu COVID. Sunt aceleași condiții ca în Bulgaria.

În Marea Britanie nu poți călători liber decât dacă ești vaccinat, vii dintr-o țară verde şi îţi faci teste înainte să pleci şi când ajungi. Faptul că ai avut COVID 19 nu înseamnă că poți circula liber în UK, iar dacă nu ești vaccinat şi nici nu ai avut COVID intri automat 10 zile în carantină, faci teste şi în a doua şi în a opta zi, iar dacă primul test iese negativ, vei putea ieși din izolare în ziua a cincea.

Să vedem acum şi ce se întâmplă când te întorci în România. Dacă revii dintr-o zonă verde, nu ai nevoie nici de test, nici de vaccin. Dacă te întorci dintr-o zonă galbenă şi nu ești vaccinat, ai nevoie de test PCR negativ, iar dacă vii dintr-o zonă roșie NU stai în carantină daca ești imunizat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel