Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lista afecțiunilor pentru care românii din Spania pot beneficia de pensii pe caz de boală
WhatsApp
Românii din Italia pot beneficia de un ajutor financiar din partea guvernului spaniol, în caz de boală. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

În cadrul Institutului Național de Securitate Socială (INSS), evaluarea afecțiunilor care pot conduce la incapacitate permanentă și, implicit, la acordarea pensiilor de asistență financiară este un proces complex și crucial pentru cei afectați. Deși nu există o listă oficială de boli sau accidente care garantează acest tip de ajutor, există anumite afecțiuni care, conform hotărârilor judecătorești și a experienței practice, au șanse mai mari de a fi recunoscute pentru aceste beneficii.

Lista afecțiunilor 

 

Specialiștii din cadrul INSS subliniază că fiecare caz este evaluat individual, deoarece același diagnostic poate avea efecte diferite asupra capacității de muncă a fiecărei persoane. Totuși, există anumite afecțiuni care au fost recunoscute în mod repetat ca fiind asociate cu incapacitatea permanentă și care pot conduce la acordarea unei pensii.

În domeniul cardiologiei, bolile precum cardiopatiile, miocardiopatiile, sau infarctul miocardic acut sunt printre cele mai comune afecțiuni asociate cu invaliditatea permanentă, potrivit experților din cadrul INSS. De asemenea, în oncologie, cancerul de sân, cancerul pulmonar și cancerul de rect sunt afecțiuni care pot fi considerate de către tribunalul medical ca fiind invalide permanent.

În reumatologie, sindromul de oboseală cronică și fibromialgia sunt două boli cu frecvente hotărâri judecătorești favorabile, deoarece acestea pot genera stări de astenie generalizată ce afectează capacitatea de muncă a individului. În cazul bolilor pulmonare, afecțiuni precum BPOC, apneea de somn sau astmul, sunt considerate printre cele mai probabile cauze de invaliditate permanentă.

În neurologie, afecțiuni precum Alzheimer, migrenă sau scleroza multiplă sunt printre cele mai comune boli care pot conduce la incapacitate permanentă și acordarea unei pensii. Totuși, fiecare caz este analizat în detaliu de către echipa de evaluare din cadrul INSS pentru a determina gradul de invaliditate și, implicit, nivelul de asistență financiară necesar.

Pe lângă aceste afecțiuni, există și alte boli, precum depresia, tulburarea bipolară sau transplanturile renale, care pot fi considerate ca generatoare de invaliditate permanentă în funcție de circumstanțele individuale ale fiecărui caz.

Astfel, pentru cei care se confruntă cu afecțiuni care le afectează capacitatea de muncă, contactarea unui avocat specializat în dreptul securității sociale poate fi un prim pas important în direcția obținerii unei evaluări corecte și a acordării ajutorului necesar din partea INSS, scrie 20Minutos. 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel